Stav SZST povodom neprimjerene glazbe na brucošijadi 10. 11. 2017.

Drage kolegice i kolege studenti,

obzirom na postavljena pitanja i iskazano nezadovoljstvo nekih kolega na temu izvođenja turbo-folk glazbe (osobito pjesme Svetlane Ražnatović Cece) na nedavno održanoj Sveučilišnoj brucošijadi, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu ima potrebu očitovati se akademskoj i široj javnosti.

Kao najviše predstavničko tijelo studenata na Sveučilištu u Splitu, potpuno razumijemo prirodu nezadovoljstva kolega, osobito zato što se nalazimo u tjednu obilježavanja ratnih stradanja Vukovara i Škabrnje. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu jest bio suorganizator sveučilišne brucošijade, no zaduženja pod njegovom odgovornošću bila su produkcija (financiranje pozornice, razglasa, rasvjete) te otkup karata za studente. Kao suorganizator, jednako kao i svi studenti posjetitelji brucošijade te šira splitska javnost, bili smo upoznati jedino s nastupom grupe “Magazin”, no nismo bili upoznati s bendom koji će nastupati nakon, kao ni sa “gostom iznenađenja”. Sukladno tome, nismo bili upoznati niti s izborom pjesama, kojeg ovim putem osuđujemo jer smatramo da mu nije mjesto u akademskoj zajednici ni na prostoru Sveučilišta – ne samo u tjednu obilježavanja ratnih stradanja, već u niti jednoj prigodi.

Imajući na umu sve prethodno, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu ovim se putem ograđuje od glazbenog programa nakon nastupa grupe Magazin te se za isti ne smatra odgovornim, dok svako izvođenje pjesama dotične pjevačice – najstrože osuđuje.

S poštovanjem,
Studentski zbor Sveučilišta u Splitu