Svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)“

Svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)“

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." potpisan je 18. srpnja 2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Svrha i glavni cilj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) je  uspostava distribuirane nacionalne e-infrastrukture naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena kojoj je svrha jačanje kapaciteta akademske i istraživačke zajednice Hrvatske za istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije.

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) će prije svega osigurati da svaka znanstvena ili visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj, ali i svaka istraživačka skupina ili svaki nastavnik u RH u nadolazećim godinama imaju dovoljno računalnih i spremišnih resursa za svoja istraživanja ili nastavne aktivnosti. To je posebno važno zbog činjenice da smo već ušli u razdoblje u kojem se i moderna znanost i moderno obrazovanje u velikoj mjeri temelje na obradi velike količine podataka i primjeni metoda koja su računalno izuzetno zahtjevne.

HR-ZOO će osigurati napredne računalne resurse visoke učinkovitosti za potrebe relevantnih istraživanja i znanstvene izvrsnosti, ali i spremišne kapacitete za pohranu znanstvenih i obrazovnih podataka i sadržaja. Osim za istraživačke i obrazovne potrebe, HR-ZOO će svim subjektima iz sustava znanosti i obrazovanja osigurati praktički neograničene resurse za svakodnevne poslovne potrebe po paradigmi "usluga iz oblaka" (virtualne poslužitelje, kolaboracijske i razvojne platforme i sl.)

Također će omogućiti da znanstvene i visokoobrazovne ustanove ostanu fokusirane na razvoj svojih djelatnosti, istraživačke i razvojne projekte u svojem području znanosti, a brigu o e-infrastrukturi, njenom razvoju i učinkovitosti prepuste IKT stručnjacima.