Peretz Lavie, predsjednik Technion - Israel Institute of Technology, boravio na Sveučilištu u Splitu

Peretz Lavie, predsjednik Technion - Israel Institute of Technology (https://www.technion.ac.il/en/home-2/), najbolje izraelske visokoškolske institucije i jednog od najboljih svjetskih istraživačkih sveučilišta na svijetu, od 3. do 5. kolovoza boravio je na Sveučilištu u Splitu. Riječ je o uzvratnom posjetu prof. Lavieja, nakon što je u veljači izaslanstvo Sveučilišta u Splitu predvođeno rektorom prof. Šimunom Anđelinovićem posjetilo kampus Techniona u Haifi.

 

Uz obilazak splitskih znamenitosti i nazočnosti na sinjskoj Alci, središnji dio posjeta bio je susret s vodstvom splitskog sveučilišta i nekoliko njegovih sastavnica u vijećnici Pomorskog fakulteta. Rektor prof. dr. sc. Šimun Anđelinović je upoznao gosta s vizijom, misijom i razvojnim mogućnostima Sveučilišta u Splitu, izrazivši nadu da će naše sveučilište i s Technionom uspostaviti suradnju i partnerske odnose kakve ima s Penn Stateom, Regiomedom, sveučilištima u Coburgu, Mariboru, Marseilleu...

 

Čelniku jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu, iz kojeg je izašlo četvero dobitnika Nobelove nagrade te tisuće patenata i tvrtki, prezentaciju o radu splitskog sveučilišta održao je prorektor prof. dr. sc. Alen Soldo. On je izložio brojne dovršene i započete projekte, poput sveučilišnog kampusa na Visokoj, budućeg kampusa Klis, sveučilišnog inkubatora i centra kompetencija, te poticanja postakademskog poduzetništva i zapošljavanja. Posebno je istaknuo već spomenuta međunarodna partnerstva, zaključivši da bi bilo lijepo kad bi se na popisu partnera Sveučilišta u Splitu našao i Technion. Također, Lavieju je predstavljen i Universitas, list kojega zajednički izdaju sveučilišta u Splitu i Zagrebu.

 

Prof. Lavieja naročito je zanimao mehanizam financiranja visokog školstva u Hrvatskoj, utjecaj politike na rad sveučilišta te njihova unutarnja organizacija. Također, istaknuo je kako je jedini način napretka znanosti i visokog školstva "izlazak" iz laboratorija i primjena rezultata u gospodarstvu i drugim područjima. Technion na tom polju ima velikog iskustva, kao temelj izraelskog koncepta start-up nacije. Diplomci Techniona su od 1995. do danas - uz pomoć sveučilišta - osnovali više od 2000 tvrtki, od kojih je oko 800 još aktivno, a neke među njima imaju vrijednost koja se mjeri u milijardama dolara. Kako kaže prof. Lavie, ključ uspjeha Techniona je dobro predviđanje budućih trendova, pa su tako još sredinom pedesetih osnovali studij aeronautike, a sedamdesetih se počeli baviti digitalnom tehnologijom.

 

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Đogaš predstavio je gostu tu sastavnicu splitskog sveučilišta, posebno studij na engleskom koji bi uskoro trebao dočekati i svoje širenje te bi mogao biti jedan od elemenata potencijalne suradnje dvaju sveučilišta. O mogućnostima zajedničkog rada na projektima govorio je i direktor Pomorskog centra za elektroniku Branko Lubina, koji je posebno zainteresirao izraelskog gosta projektom podmornice bez ljudske posade, jer je to jedno od važnih područja kojima se Technion bavi.

 

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije također je, kako je rekao doc. Hrvoje Smoljanović, moguće područje suradnje sa svojim novoopremljenim i budućim laboratorijima. Na koncu je prodekan Pomorskog fakulteta i domaćin ovog susreta prof. Ivan Komar govorio o brojnim programima toga fakulteta, a posebno o studiju Vojnog pomorstva koji u suradnji s Vojnim učilištem Franjo Tuđman i nekoliko drugih sastavnica Sveučilišta u Splitu kreće od ove jeseni. Tim studijem, kako je istaknuo i rektor Anđelinović, budućim časnicima Hrvatske ratne mornarice, djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture omogućit će se školovanje po najvišim standardima koje nudi Sveučilište u Splitu, te kvalifikacija kojom će i nakon svoje vojne karijere moći nastaviti ploviti na brodovima trgovačkih mornarica. Za kraj, prof. Lavie je obišao i simulatore Pomorskog fakulteta, a posebno ga je zainteresirao simulator plovidbe na kojem je "uplovio" u East River u New Yorku i "obišao" jedan od dva izvanizraelska Technionova kampusa (drugi je u Kini), kojega grade sa sveučilištem Cornell na otoku Roosevelt na rijeci uz Manhattan.

Nakon sastanka, prof. Lavie je sa svojim domaćinima obišao dio splitskog sveučilišnog kampusa.