Rektor Anđelinović primio zlatne nogometaše

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović primio je u Rektoratu u petak, 7. rujna, nogometnu momčad Sveučilišta u Splitu i  njihove voditelje koji su u srpnju ove godine osvojili zlato na Europskim sveučilišnim igrama u Coimbri u Portugalu te im za ovaj veliki uspjeh dodijelio priznanja. 

Nogometna ekipa Sveučilišta u Splitu ostvarila je dosad najbolji rezultat hrvatskih sveučilištaraca na europskim prvenstvima, do sada je najveći doseg bio prolazak skupina. Splitski nogometaši igraju pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Marka Ercega te dr. sc. Ante Rađe s Kineziološkog fakulteta u Splitu, a boje Sveučilišta u Splitu branili su: Antonio Župan (kapetan), Nikša Butara, Antonio Mrković, Ivan Šimunović, Jure Trivković, Ante Barać, Filip Omazić,  Antonio Štimac, Anđelo Roguljić, Ivan Peko, Antonio Pavlinović (najbolji strijelac turnira), Ivan Kordić, Toni Katić, Dalibor Jurić, Šimun Caktaš, Ivo Boban, Ivan Bilonić, Petar Bašić-Šiško. Valja svakako spomenuti i ostale igrače koji su sudjelovali u osvajanju titule državnih prvaka Hrvatske, a to su: Ante Kovačević, Petar Jović, Roko Goreta i Vlade Bendić. 

Rektor Anđelinović je kazao kako je osvajanje ove zlatne medalje, kao i plasman malonogometne momčadi Universitas u prvu ligu, veliki iskorak za Sveučilište u Splitu u vidu promicanja izvrsnosti u akademskom sportu. Uspjeh odražava vaš entuzijazam i talent, ustvrdio je rektor Anđelinović.  Izv. prof. dr. sc. Marko Erceg se zahvalio rektoru, odnosno Sveučilištu na potpori, kazavši kako su na natjecanju dostojno predstavili Sveučilište i svoj grad, a za osvajanje zlata je bilo presudno  zajedništvo ekipe i hrabrost. Istaknuo je kako će ovo postignuće biti podstrek za daljnja natjecanja u kojima će predstavljati Sveučilište. Ante Rađa je pohvalio momčad koja je tijekom svog studiranja izdvajala svoje vrijeme i energiju za treninge, što je, po njegovim riječima, uz dozu dalmatinskog ludila, bilo presudno za osvajanje prvog mjesta.  Kapetan ekipe Antonio Župan se u ime svojih suigrača pridružio zahvalama te kazao kako je najsjajnija medalja pokazatelj kako sveučilišni sport ide u dobrom smjeru.

Plasman na Europsko sveučilišno prvenstvo u Coimbri splitski studenti su ostvarili osvajanjem titule državnih prvaka, a obranivši taj naslov u lipnju ove godine, osigurali su nastup na Europskom prvenstvu 2019. godine koje će se održati u Madridu. Njihov uspjeh je tim veći što su do sada tek tri puta sudjelovali na državnim prvenstvima, a dvaput su ga već osvojili!

Ekipa Sveučilišta u Splitu u Portugalu  bila je u skupini sa sveučilištima iz Norveške (Norwegian University of Science and Technology), Rusije (Smolensk State Academy of Physical Education Sport and Tourism) te domaćinima (University of Coimbra). Norvežane su pobijedili 2:1, s Rusima remizirali 1:1 te na kraju pobijedili domaćine Portugalce 2:1. U četvrtfinalnoj utakmici su izbačeni prošlogodišnje europski prvaci iz Rusije (Kuban State University) koji su također u tri europska prvenstva prije spomenutog zlata osvojili po jedno zlato, srebro i broncu. U polufinalu su pobijeđeni Nijemci (University of Vechta) koji također imaju iza sebe naslov europskog prvaka, rezultatom 2:1. U finalnoj utakmici je pobijeđen ruski Smolensk rezultatom 1:0.