Svečano otvoren Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja “Don Frane Bulić”

Svečano otvaranje Centra za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja “Don Frane Bulić” održalo se u srijedu, 12. prosinca na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu (KBF). Kako je istaknuo izv. prof. dr. sc. Alojzije Čondić, dekan KBF-a, temeljna je svrha Centra istraživanje, proučavanje i objava epigrafičkih i diplomatičkih izvora važnih za povijest Katoličke crkve u Južnoj Hrvatskoj, kao i drugih izvora, osobito onih iz otomanske vladavine. Po njegovim riječima, Centar se treba posvetiti i proučavanju srednjovjekovnih kodeksa iz Južne Hrvatske te objavi knjiga i filmova povijesne i teološke tematike. 

Veliki kancelar KBF-a i splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić je kazao kako je riječ o važnom datumu u životu našeg Sveučilišta, Grada i domovine. Posluživši se citatom don Frane Bulića „Iz kamena povijest, iz povijesti svijet, naglasio je kako je cilj otvaranja ovog Centra oživjeti iskustva da bismo oslobodili povijest i hrabrije gradili sadašnjost. 

- Otvaranje instituta poput ovog nosi veliki značaj za čitavu našu regiju i državu, a svjetski ugled don Frane Bulića svjedoči o njegovom nemjerljivom doprinosu našoj povijesti i arheologiji. Naše Sveučilište, upravo na tragu osnivanja Centra, želi dati svoju podršku razvoju humanističkih i društvenih znanosti – kazao je u prigodi otvaranja Centra prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Inicijator osnivanja Centra i njegov voditelj izv. prof. dr. sc. Josip Dukić, ustvrdio je kako je otvaranje Centra uslijedilo nakon tri godine rada na ostavštini don Frane Bulića, tijekom kojih se uspjelo sačuvati preko 20 tisuća skenova spisa. Uskoro se očekuje i početak četvrte faze projekta koja će obuhvatiti obradu materijala za što su u sklopu KBF-a osigurani i prostorni uvjeti. 

Centar će ostvarivati suradnju s domaćim i međunarodnim visokoškolskim i istraživačkim institucijama i centrima, organizirat će međunarodne razmjene istraživača, nastavnika i studenata. Tome svjedoči i predavanje uglednog njemačkog znanstvenika svjetskog glasa turkologa dr. sc. Michaela Ursinusa koji je na otvaranju Centra govorio o temi „Terra nullius između osmanskog Klisa i venecijanskog Splita“. 
Otvaranje Centra su prigodnim riječima pozdravili i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita i izv. prof. dr. sc. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Program je pjesmom obogatio Zbor bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Don Frane Bulić (Vranjic, 4. listopada 1846. – Zagreb, 29. srpnja 1934.) spada među najpriznatije Hrvate u domovini i svijetu. Bio je profesor i odgojitelj, prosvjetitelj, političar, konzervator, povjesničar, arheolog i epigrafičar. Bulić je, između ostalog, uspio istražiti najveći dio Salone i napisati brojne popularne i znanstvene radove.