Svečano dodijeljene Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu

Svečana dodjela Nagrada za znanost Sveučilišta u Splitu za 2018. godinu najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio  prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u području znanstvene izvrsnosti, održana je u petak, 1. veljače u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice.

U prigodi dodjele prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu istaknuo je važnost ovog događaja za Sveučilište. Uzevši u obzir da na ljestvicama naše Sveučilište i nadalje ostvaruje plasman kao ponajbolje u regiji ova dodjela, kako je kazao rektor Ljutić, ima velik značaj za grad Split, ali i za Županiju i širu zajednicu. 
- Povjerenje Grada Splita nam je ukazano time što će znanstvenici s našeg Sveučilišta izraditi Strategiju razvoja – rekao je rektor osvrnuvši se i na kontinuitet visokog obrazovanja na ovim prostorima. 
- Baštinimo mnogo toga, a u uspjeh našeg Sveučilišta brojni kolege utkali su svoje znanje i znanstveni rad. Stoga veliko hvala svima, a posebno današnjim laureatima jer znanstvena produkcija održava visoku poziciju splitskog sveučilišta na svjetskim ljestvicama – zaključio je rektor Ljutić. 

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara naglasio je kako je znanje pokretač razvoja, a Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija prepoznaju njegovu važnost te kroz Centre za darovitost i Centre izvrsnosti grade jamstvo za razvoj hrvatskog Juga i domovine.
- Ponosni smo što je splitsko sveučilište povezano s Gradom jer je riječ o jednom od iznimnih brendova i značajnom korpusu znanja i izvrsnosti. Riječ je o osovini na kojoj se temelji naš budući razvoj, a najbolju primjenu će imati pri izradi Strategije razvoja Grada Splita – zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara čestitavši dobitnicima Nagrade za znanost, koji su ponos našeg Grada i njegov jamac uspjeha.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban poručio je dobitnicima Nagrade kako su svijetli primjer svima nama, uz zahvalu na svemu što rade i čime doprinose da naše društvo napreduje. Iskazao je zadovoljstvo što će disperzija studija Sveučilišta u Splitu u drugim gradovima Županije doprinijeti njenom daljnjem razvoju. 

Osnovni kriterij za dodjelu nagrada je bio znanstvena produktivnost autora iskazana u Thomson Reuters Web of Science (današnja Clarivate Analytics) bazi u 2017. godini. Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnjih dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2017. godini, nisu mogli sudjelovati. 

Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani/zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja.Svako pojedino povjerenstvo je primijenilo dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj predloženika za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, kao i doprinosu pojedinog područja ukupnoj znanstvenoj produktivnosti Sveučilišta u Splitu.
Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu  20. prosinca 2018.

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Igor Jerković, s Kemijsko-tehnološkog fakulteta 
Ivana Bočina, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Marija Raguž, s Medicinskog fakulteta 

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Sandro Nižetić, s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje 
Silvestar Šesnić,s  Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje 
Ante Munjiza, s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:
Ivana Kolčić, s Medicinskog fakulteta 
Mirna Saraga Babić, s Medicinskog fakulteta 
Eduard Vrdoljak, s Medicinskog fakulteta 

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI  nagrađen je
Jure Brčić, sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu 

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Andreja Bubić, s Filozofskog fakulteta 
Dražen Čular, s Kineziološkog fakulteta 
Sunčica Delaš Kalinski, s Kineziološkog fakulteta

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađena je Ivana Kružić, sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti u Splitu: za doprinos u humanističkom području

MEĐU ZNANSTVENIM NOVACIMA, ASISTENTIMA I POSLIJEDOKTORANDIMA  nagrađen je Marko Vukasović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

U cilju poticanja znanstvene izvrsnosti odnosno produktivnosti znanstvenika, Senat je, također, donio odluku o dodjeli posebnog priznanja za značajan doprinos prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ozrenu Polašeku s Medicinskog fakulteta. Profesor Polašek je naime, prema analizi Clarivate Analytics, prepoznat kao jedan od autora čiji su radovi u 1% najcitiranijih radova objavljenih u Web of Science bazi u 2018. godini.

U ime nagrađenih zahvalila se prof. dr. sc. Mirna Saraga Babić, istaknuvši kako je vrednovanje znanstvenog doprinosa vezano i za međunarodnu znanstvenu zajednicu, stoga nije iznenađujuće da je Sveučilište u Splitu prepoznato kao vodeće. Izrazila je vjeru da će se i nadalje nastaviti poticati znanstvena izvrsnost.