Svečano otvoren PICS@FESB – predinkubacijski i coworking centar za studente Splitsko-dalmatinske županije

Svečanost otvaranja PICS@FESB – predinkubacijskog i coworking centra za studente Splitsko-dalmatinske županije održana je u utorak, 12. ožujka u prostorima Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB). 

- PICS@FESB je predinkubacijski IT centar i studentski coworking prostor za poticanje i razvoj poduzetničkih ideja, projekata i start-upova. Uz mogućnost besplatnog korištenja ovih prostora, svi studenti, ali i drugi mladi poduzetnici koji žele razvijati svoju poduzetničku ideju kroz PICS i projekt ICT Županija od sada mogu dobiti i podršku u realizaciji svoje poslovne ideje, od mogućnosti mentoriranja u razvoju proizvoda kroz mrežu mentora i edukatora, do mogućnosti financiranja prototipa proizvoda - kazao je Damir Brčić voditelj projekta ICT Županija.

Prostor se sastoji od nekoliko povezanih cjelina – student coworking prostora za 50 osoba, dvorane za organizirana okupljanja i predavanja IT stručnjaka za 70 osoba, učionice opremljene s 24 računala te lounge prostora za okupljanje studenata i mladih poduzetnika. Također, prostorije su opremljene i ostalom nužnom infrastrukturom, među ostalim 3D printerom. 

U prigodi otvaranja ovog centra, najboljim studentskim poduzetničkim projektima koje su osmislili studenti FESB-a župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban uručio je novčane nagrade. Prvo mjesto osvojio je projekt eAgrar, sustav za praćenje vremenskih uvjeta, prvenstveno u vinogradima i voćnjacima, autora Slavena Damjanovića, Martina Pervana, Dražena Pervana i Marka Čalića, drugo eVision – inteligentni uređaj koji omogućava slijepim i slabovidnim osobama kretanje u prostoru, autorice: Ena Sarajlić, Anastazija Verović, Lucija Visković i Ana Žunabović, zatim Point.me – android aplikacija namijenjena da ukaže na smjer u prostoru gdje se nalazi drugi član grupe, autori: Petar Matan, Andrea Pezo, Anđela Čuljak, Ante Vukušić, Antonio Jurkić i Ivan Zaharija, četvrta nagrada išla je u ruke projektu TrashTrask – opremanje standardnih spremnika za smeće (kontejnera) uređajem za praćenje razine popunjenosti, autori: Petra Barać, Renato Kusanović, Antonia Senta, Mateo Vuković, Julija Županović, a peta timu koji se smislio SmartFlow – rješenje za automatsko navodnjavanje, autori: Ivan Ivandić, Dino Siriščević, Ani Stjepić, Duje Šolić, Ante Todorić i Mislav Vukašina. Izrada ovih projekta je realizirana s ciljem poticanja studenata studija Računarstva da uspostave vlastite IT tvrtke, a najbolje projekte je birala komisija sastavljena od stručnjaka iz gospodarstva  - tvrtki Ericsson, Atos, HR Cloud, Parklio, SplitX.

Također, župan Blaženko Boban, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan FESB-a prof. dr. sc. Sven Gotovac, dekan PMF-a prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan i ravnateljica III. gimnazije Deana Bokšić, potpisali su međusobni Sporazum o suradnji koji za cilj ima promociju, poticanje i razvoj cjelokupnoga IT sektora, kroz projekt ICT Županija. 

Sveučilište već cijeli niz godina aktivno radi na povezivanju studenata i realnog sektora, kazao je rektor Ljutić, uz zahvalu Splitsko-dalmatinskoj županiji. 
- Sa strane Sveučilišta, na sve načine potaknut ćemo mlade ljude da se usavršavaju, da rješavaju svoje probleme, da otvaraju svoje start up tvrtke. Uostalom, uz postojeće male inkubatore, ne samo na FESB-u nego i na Ekonomskom fakultetu, u izgradnji je i Tehnološki park - zaključio je rektor  Ljutić.

Županija splitsko-dalmatinska nakon otvaranja ovog predinkubatora, uskoro namjerava otvoriti i inkubator u ulici Ruđera Boškovića u bivšoj Varteksovoj zgradi, najavio je župan Boban. Istaknuo je kako su studenti već vrlo zainteresirani za programe koji se provode u novootvorenom Centru.
- Upravo ovo želimo napraviti na području naše županije u segmentu spone poduzetništva i znanosti, jer će se na ovakvim mjestima ubuduće crpiti potencijal koji nam u ovom trenutku zaista nedostaje, a to je kadrovski potencijal u ICT sustavu - kazao je župan Boban.

 

Vezani dokumenti