Kultura i umjetnost

Izložba "Dah Mediterana" Želimira Borića, Ivana Branka Imrovića i Roberta Budora

Izložba "Dah Mediterana" Želimira Borića, Ivana Branka Imrovića i Roberta Budora

Izložba „Dah Mediterana“ na kojoj će izlagati akademski umjetnici  Želimir Borić, Ivan Branko Imrović i Robert Budor, otvorit će se u četvrtak, 20. travnja, s početkom u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, R. Boškovića 31. 

Kustosica izložbe je Marijana Paula Ferenčić, a postav se može razgledati do 10. svibnja.

Iz predgovora kustosice M.P. Ferenčić: 
Predstavljenim ciklusima u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“  Želimir Borić, Robert Budor i Ivan Branko Imrović uranjaju u Mediteran upijajući njegovu esenciju. Svaki zasebno, različitim stilskim izrazima i medijima, oblikuje sebi svojstven autograf unutar prepoznatljivosti umjetničke manire. Želimir Borić tako oslikava drevne gradove, Robert Budor iscrtava bilje, a Ivan Branko Imrović modelira more i aktove ženskih bića. Maestral njihova umjetničkog Mediterana priziva skrivene tajne morskih vila prenoseći miris lavande i smilja k sjenama kamenih zdanja.

Biografije umjetnika:

Želimir Borić
Rođen 1943. godine u Splitu. Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Josipa Biffela na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarstvo je studirao i na Visokoj školi umjetnosti Ateneum u Helsinkiju u Finskoj, te na Akademiji lijepih umjetnosti Sveučilišta u Bloomingtonu u Indiani, SAD. Studijski boravi u Parizu u ljeto 1987. godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bavi se i grafičkim dizajnom te ilustracijom. Izveo je četiri grafike za FIAT i plakat za Gradsko kazalište u Helsinkiju — Musical Teatteri laiva. Autor je naslovnice za biblioteku časopisa “Quorum”, a 1992. izradio je i prvu hrvatsku CEPT poštansku marku “Dubrovačka karaka”. Član je HDLU-a.

Robert Budor
Rođen 1954. godine u Zagrebu. Diplomirao slikarstvo 1979. godine u klasi profesora Šime Perića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1979. do 1981. suradnik je majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Djeluje u statusu slobodnog umjetnika. Uz slikanje bavi se i opremom knjiga te kazališnim dizajnom. Kao predstavnik Hrvatske sudjelovao je 2003. i 2005. na IV. i V. interbalkanskom simpoziju vizualne umjetnosti na otoku Samothraki. Priredio je više od 30 samostalnih te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama.

Ivan Branko Imrović
Rođen 1957. godine u Popovači – Podbrđe. Diplomirao je kiparstvo 1983. godine u klasi profesora Ivana Sabolića, pod čijim je vodstvom od 1983. do 1985. polazio i Majstorsku radionicu Antuna Augustinčića. Od 1986. član je ZUH-a i djeluje kao samostalni umjetnik , a od 1992. je profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Skupno izlaže od 1985. (Paris, Mainz, Zagreb, Rijeka), a od 1986. je samostalno izlagao tridesetak puta. Dobitnik je nagrade Izložbenog salona Izidor Kršnjavi 2007. (Zagreb), te druge nagrade na natječaju za spomenik Stjepanu Radiću 2007. (Zagreb). Živi i djeluje u Zagrebu.

Dokumenti