Kultura i umjetnost

Otvorena Skupna izložba studentske selekcije 8. Splitgraphic bijenala

Skupna izložba studentske selekcije 8. Splitgraphic bijenala svečano je otvorena u petak, 24. studenog u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac. Uz organizatore Splitgraphica, direktora Pavu Majića  i kokustosicu Marinu Petit, otvaranju su nazočili mladi umjetnici /studenti  Umjetničke akademije u Splitu. Naime, od ukupno odabranih 35 radova iz 8 zemalja za  ovu izložbu, šest radova hrvatskih studenata dio su ovog postava. To su  redom Adriana Divković Mrše, Dajana Džafo, Ida Bugarić, Nikolina Ćuk sa Umjetničke akademije u Splitu te Josip Kresović (Zadar) i Vesna Salamon (Zagreb).
  
Selektorica 8. Splitgraphic bijenala kao i izložbe studenske selekcije  belgijska je profesorica i grafička umjetnica Ingrid Ledent (1955). Ledent je profesorica litografije na Kraljevskoj akademiji primijenjenih umjetnosti Antwerpen i Akademiji primijenjenih umjetnosti Šangaj (SAFA), te je danas jedna od vodećih imena suvremene grafičke umjetnosti s nizom skupnih i samostalnih izložbi, kao i međunarodnih nagrada na svjetskim bijenalima i trijenalima grafike, isto tako je bila i član žirija raznih međunarodnih grafičkih manifestacija. 

IZ PREDGOVORA SELEKTORICE:
„ Studentski radovi koji su pristigli na Splitgraphic bijenale također se odlikuju iznimnom kvalitetom, eksperimentirajući s novim medijima. U njihovim se radovima može odmah primijetiti nove, inspirirajući tendencije prepoznatljive kod mladih umjetnika. Mnogi od njih žele obnoviti originalne načine stvaranja grafika, u smislu istraživanja obnove tradicionalnih grafičkih tehnika. Tako je lijepo vidjeti pristigle prijave velikog broja mladih umjetnika. Vjerujem da su oni budućnost grafičke umjetnosti!”

U glazbenom dijelu otvorenja  nastupio je  gitaristički duo *Blacksmith Mouse*, kojeg čine Deni Erceg i Florijan Djerdji,  također studenti Umjetničke akademije u Splitu. 

Izložba ostaje otvorena do 5.  prosinca 2017.