Kultura i umjetnost

U povodu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju otvorena izložba pod nazivom DNEVNIK KAOSA

U sklopu program obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Galeriji Emanuel Vidović  u srijedu 15. studenog svečano je otvorena izložba pod nazivom DNEVNIK KAOSA, akademskog kipara prof. Ivana Branka Imrovića koji je izložio crteže s fronta (1991-1992) dio opusa ”Crtačev dnevnik” i akademskog slikara – grafičara prof. Jure Kokeze  koji je prikazao svoje pjesme s fronta i crteže nastale u periodu od 1991. do 1992. godine, kao memento na dane patnje i slave.

Organizator izložbe je  Hrvatska udruga Benedikt  Split, kustos prof.dr.sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu. a  autorica izlagačkog projekta Dijana Iva Sesartić.

Prema riječima kustosa Matulića svaki od ova dva vojnika-umjetnika tražili su odmak od rata. Rata, kojeg su prihvatili kao životnu ratu koji su bili prisiljeni vraćati u kreditu koji nisu podigli, ali su pristali biti jamci. Jamci koji su svjedočili da i u ratu ima i nade i ljubavi i dobrote i umjetnosti. Svaki na sebi svojstven način, mizeriju rata nadoknadili su stvaralaštvom povlačeći se u svoj likovni svemir kojega nikakvo oružje ne može oskvrnuti. Odraz je to stvaralačke snage koja se uvijek budi i buni kada nepravda dosegne vrhunac. Možda nisu bili najbolji strijelci, ali je njihovo likovno oružje pogodilo „u sridu“  - istaknuo je Matulić.

Također, prorektor Matulić  je napomenuo važnost nekoliko brojki koje su puno više nego što sama matematika kaže. 
U tom smislu sljedeće brojke znače ovo: 14912 poginulih u Domovinskom ratu, 1993 nestale osobe, a 402 je broj poginule djece, od kojih je najmlađa šestomjesečna beba.

Uz ovaj par umjetnika koji nam izravno svjedoči što se događalo, utiskuje nam u našu memoriju, u naš izravni muzej, duboko proživljeno, kvalitetno, likovno stvaralaštvo, broj 2 se odnosi na dvojicu poginulih prije 16 godina na današnji dan prilikom napada razarača na grad Split. Upravo njima posvećujem ovu izložbu – kazao je Matulić.

Kao najvažniji razlog realizacije ovog projekta autorica Dijana Iva Sesartić navela je kako se vodila mišlju da predugo razdoblje ne bi pomutilo razbor u sjećanju ili ga predalo zaboravu, te kako bi nam svjedoci još uvijek bili suvremenici.

Okrećući se temi koja nas poziva na ovo okupljanje u Tjednu sjećanaja na Vukovar i Škabrnju naći ćemo sve poveznice i sastavnice unutar spajanja crtačkih i grafičkih ciklusa Ivana Branka Imrovića i Jure Kokeze. Obojica su mladi i na početku svojih stvaralačkih života bili sudionici Domovinskog rata. Na prvoj liniji bojišnice svaki po svom zadatku imali su samo trenutak ili vječnost po izboru neprijatelja i zaštiti Neba koja ih je pratila. U svakom trenutku jedino su znali da slijedeći možda neće doživjeti – kazala je autorica ističući kako u takvim životnim okolnostima, imati snage za kreativni i stvaralački zahvat na papiru, bilo riječima, stihom ili crtežom, jasno progovara o snazi životne kreativne energije koja se uvijek i jedino bori za vlastitu egzistenciju, za opstanak.

Izložba će biti otvorena od 15. studenoga do 15. prosinca 2017. godine.