Međunarodna suradnja

Ad hoc kolokvij Jezici i kulture Mediterana i svijeta

U četvrtak 26. travnja 2018. u Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta u Splitu održan je Ad hoc kolokvij Jezici i kulture Mediterana i svijeta u organizaciji doc. dr. sc. Jagode Granić, voditeljice Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu.

Kolokvij je obuhvatio dva tematska bloka. U prvom, pod nazivom Susret jezika i kultura na Mediteranu, izlagao je prof. Maciej Czerwiński (Jagiellonsko sveučilište u Krakowu): Breme Mediterana – susret, sučeljavanje, stapanje. Bogdan Radica, Ivan Meštrović, Nedjeljko Fabrio. U istom bloku dva izlaganja održao je i prof. Predrag Mutavdžić (Filološki fakultet u Beogradu): Postoji li neohelenizam? i Byron i Grci. U drugom tematskom bloku pod nazivom Hrvatska i hrvatski jezik u svijetu prof. Maciej Czerwiński održao je izlaganje Hrvatska u Poljskoj – sveučilišna kroatistika i kulturna prisutnost, a dr. sc. Josip Lasić (Filozofski fakultet u Splitu), koji se nedavno vratio iz Čilea, održao je izlaganje Status jezika hrvatske iseljeničke zajednice u čileanskoj regiji Magallanes.

Gosti iz Krakowa i Beograda na Sveučilištu u Splitu borave u sklopu programa Erasmus+ mobilnosti nastavnika, a kolega Lasić svoju mobilnost u Čileu također je ostvario u sklopu programa Erasmus+.