Međunarodna suradnja

Sudjelovanje na seminaru Povezivanje visokih učilišta s poslovnom zajednicom te povećanje kvalitete Erasmus+ stručne prakse

U Splitu je od 23.-25.10. održan seminar „Connecting Higher Education Institutions and Business Community: Increasing the Quality of Erasmus+ Traineeships”.

Seminar u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU na kojem je sudjelovalo sedamdesetak sudionika iz dvadesetak europskih zemalja ponudio je zanimljiva predavanja i radionice za predstavnike ustanova visokoškolskog obrazovanja, sa svrhom povezivanja visokih učilišta s poslovnom zajednicom te povećanja kvalitete Erasmus+ stručne prakse.

Seminar je otvorila pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe Europske unije Ljubica Petrović Baronica. Prvog dana su prezentirali i: predstavnica Europske komisije Elena Tegovska koja je održala prezentaciju na temu studentske stručne prakse unutar konteksta Europske unije, Marina Crnčić Sokol, načelnica Odjela za strategiju i razvoj visokog obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske predstavila je provedbu europskih inicijativa „EuroStudent“ te „Pilot European Graduate“, kao i „HEInnovate“ na nacionalnoj razini te Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN' i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, koji je govorio o usklađenosti sustava visokog obrazovanja s potrebama tržišta rada.

Drugi dan seminara otvorila je austrijska nacionalna stručnjakinja za Europsko područje visokog obrazovanja te savjetnica za implementaciju Bolonjskog procesa, Gabriele Abermann, prezentacijom o faktorima koji utječu na stručnu praksu u inozemstvu imajući u vidu potrebe svih dionika, studenata, ali i poslovnog svijeta. Primjere dobre suradnje poslovnog svijeta s Erasmus+ stručnom praksom predstavio je Sebastian Tocar, financijski administrator Odjela međunarodnih odnosa na Alexandru Ioan Cuza Univeristy Iasi, dok je ulogu centra za karijere u izgradnji veza s poslovnim sektorom predstavila Mojca Slana sa Sveučilišta u Mariboru.

Seminar je bio izvrsna prilika za usvajanje novih vještina ali i za umrežavanje.

Na seminaru je sudjelovala voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu, Ana Ćosić.

U popodnevnom dijelu drugog dana seminara sudjelovala je na radionicama How to meet the needs of students as well as the world of work koju je vodila Gabriele Abermann, austrijska stručnjakinja sa Salzburg University of Applied Sciences te na radionici Hidden competences: short presentation of the research – competences developed during mobility; practical exercises on recognising the competences developed through different international experiences koju je održao Božidar Grigić iz slovenske Nacionalne agencije CMEPIUS.

Zadnji dan seminara ponudio je zaključke tema o kojima se razgovaralo u prethodna dva dana kao i zanimljivi oblik umrežavanja kroz Knowledge Café gdje su sudionici imali priliku podijeliti vlastita iskustva i primjere dobre prakse o određenim unaprijed zadanim temama, poput važnosti i metodama priznavanja Erasmus+ stručne prakse.

Sve o seminaru možete pronaći na poveznici stranica Agencije za mobilnost i programe EU.

Za više informacija o događanju zainteresirani se mogu javiti na acosic@unist.hr.