Najave i događanja

Splitske studentice počele s odvojenim prikupljanjem otpada na fakultetima

Hajdi Biuk i Anamarija Jolić s Pravnog fakulteta te Blanka Rakuljić i Leonora Hibić-Burtina s KTF-a, uz mentore iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce nabavile su, opremile i postavile spremnike za plastiku, papir i miješani komunalni otpad na ukupno pet fakulteta i jedno učilište u Splitu. Uz postavljanje spremnika, studentice su pripremile i postavile informativne plakate iznad samih spremnika. Fakulteti koji su se odazvali ovoj akciji su Pravni, Prirodoslovno-matematički, Ekonomski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, zatim Algebra centar Split te Kemijsko-tehnološki fakultet, koji je već sudjelovao u sličnim aktivnostima.
Ove napore studentice su odrađivale unutar programa društveno-korisnog učenja koji se provodi u sklopu projekta PAZI! (Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno) Europskog socijalnog fonda vrijednog više od 1,2 milijuna kuna, koji Udruga Sunce Split provodi s Udrugom bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i četiri fakulteta iz Splita - Filozofskim, Kemijsko-tehnološkim, Ekonomskim i Pravnim fakultetom. Ovi fakulteti svojim studentima u projektu omogućavaju odrađivanje dijela nastave i ostvarivanje obveznih ECTS bodova za određeni kolegij kroz rad u Udruzi Sunce na vlastitim projektima i aktivnostima. Profesori i zaposlenici Sunca studentima su mentori, a studenti rade zajedno te imaju 3.800 kn po projektu i jedan semestar (minimalno 30 sati rada) za osmisliti i realizirati svoje projekte.
Ovaj projekt samo je jedan od mnogih koje Udruga Sunce provodi sa splitskim studentima i fakultetima, a nadaju se da će društveno-korisno učenje postati sve popularnije i zastupljenije na fakultetima i kao forma nastave. Iz iskustva Udruge Sunce i  trogodišnjeg rada na ovim projektima, sa zadovoljstvom poručuju da postoje velike prednosti za fakultete, mentore iz Udruge Sunce te prvenstveno za studente koji se odluče sudjelovati, budući da imaju priliku za razvoj znanja i vještina te pripremu za buduće tržište rada.