Najave i događanja

Međunarodni simpozij Hrvatsko-francuski upravnopravni dani

Međunarodni simpozij koji okuplja eminentne pravne stručnjake iz Hrvatske i Francuske Hrvatsko-francuski upravnopravni dani, svečano je otvoren u četvrtak,  14. rujna, u Mediteranskom institutu za istraživanje života. Skup se odvija 14. i 15. rujna na temu „Djelovanje javne uprave“. 

Na otvaranju simpozija pozdravne govore su održali Lovro Kuščević, ministar uprave RH,  Ivana Vukov, izaslanica predsjednika Vlade RH i posebna savjetnica Vlade za unaprjeđenje javnih politika, Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH, Mario Jelušić, predstavnik Ustavnog suda, Marija Čizmić, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije, Jelena Hrgović, zamjenica gradonačelnika Splita, Ante Galić, predsjednik Visokog upravnog suda, Martine de Boisdeffre, predsjednica Odjela za izvješća i studije Državnog savjeta Republike Francuske, Corinne Meunier, veleposlanica Republike Francuske, Guillaume Leyte, predsjednik (rektor) Sveučilišta Panthéon-Assas (Paris-2), Šimun Anðelinović, rektor Sveučilišta u Splitu i Željko Radić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu.
Dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Željko Radić pozdravio je sve okupljene te izrazio zadovoljstvo što je ovaj skup ušao u drugo desetljeće održavanja.

– Proteklih godina ovaj simpozij je postao važno mjesto na kojem se razmatraju problemi upravnog prava, ali i nude rješenja i poboljšice. Zadovoljstvo nam je što za partnere u organizaciji imamo ugledne institucije te vjerujem kako će skup uroditi značajnim inicijativama – kazao je dekan Radić.

Značaj skupa je istaknuo i rektor Anđelinović, zahvalivši svim sudionicima, kao i njegovim pokretačima  prof. emeritusu Marcu Gjidaru i dr.sc. Nevenu Šimcu. Istaknuo je važnost otvaranja Sveučilišta prema lokalnoj zajednici, što je jedan od strateških ciljeva Sveučilišta, a osvrnuo se i na brojne uspjehe Sveučilišta, kao što je izvrstan plasman splitskog sveučilišta na ljestvici izvrsnosti 'Times Higher Education World University Rankings 2018.', britanskog Timesa.

Simpozij organiziraju Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet u Splitu, Sveučilište Panthéon Assas, Paris 2, Državni savjet Republike Francuske, Visoki upravni sud Republike Hrvatske, Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, Ministarstvo pravosuđa RH i Centar za europsku dokumentaciju i istraživanja R. Schuman, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ustavnog suda, Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske.