Najave i događanja

Na Ekonomskom fakultetu otvoren Europski dokumentacijski centar

S ciljem promicanja i razvijanja studijskih i istraživačkih djelovanja u području europskih integracija, omogućavanja pristupa informacijama o Europskoj uniji i njezinim politikama, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je 16. svibnja otvorio Europski dokumentacijski centar, prvi takve vrste u gradu Splitu u Knjižnici Fakulteta.

Europski dokumentacijski centri (EDC-ovi) čine mrežu koju je Europska komisija osnovala 1963. godine Trenutno ih u zemljama članicama Unije postoji oko 400, smješteni su uglavnom pri ustanovama za visoko obrazovanje ili istraživačkim centrima. Osim Splita, u Hrvatskoj su smješteni i u Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

Ovaj događa predstavlja dio razvojne strategije Ekonomskog fakulteta koja se realizira u suradnji sa Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Svrha centra je učiniti dostupnim javnosti cjelokupnu pravnu regulativnu i službene dokumente Europske unije. Stoga će splitski EDC služiti široj društvenoj zajednici ovoga dijela Europe, a ne samo nastavnicima i studentima Ekonomskog fakulteta. Voditeljem Europskog dokumentacijskog centra imenovan je prof.dr.sc. Dražen Derado, redoviti profesor ovog fakulteta.

Strateška orijentacija Ekonomskog fakulteta jest  internacionalizacija, odnosno otvaranje u prostor, i to ne samo istraživački, već i prostor visokog obrazovanja Europske unije. Stoga smo pokrenuli inicijativu otvaranja Europskog dokumentacijskog centra pri Fakultetu, a uz podršku Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj – kazala je dekanica Ekonomskog fakultet aprof.dr.sc. Maja Fredotović.

Otvaranje Centra doprinosi, prema riječima prorektorice splitskog sveučilišta prof.dr.sc. Rosande Mulić, realizaciji strateških ciljeva dugoročnog razvoja i internacionalizacije našeg Sveučilišta.
Dostupnost podataka i informacija u suvremenim uvjetima gospodarskog, tehnološkog i društvenog razvoja predstavlja nužni uvjet dugoročnog rasta i važan resurs svake visokoškolske ustanove. Stoga, otvaranje Centra vidimo kao mogućnost daljnjeg jačanja znanstvenih i istraživačkih potencijala Sveučilišta, kako u domeni društvenih znanosti , tako i u ostalim znanstvenim disciplinama, a posebno interdisciplinarnih istraživanja usmjerenih na rješavanje specifičnih problema – istaknula je prorektorica Mulić, napomenuvši kako je posebna važnost centra i u razvoju studentskog poduzetništva i praktičnog usavršavanja studenta. Naime, dostupnost svekolikih informacija iz Europske unije, omogućit će lakše dolaženje do inicijalnih sredstava potrebnih za financiranje poduzetničkih aktivnosti.

Otvaranju su također nazočili voditelj Predstavništva EK u RH gospodin Branko Baričević, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, povjerenica Vlade RH za grad Split, prof. dr. sc. Branka Ramljak, ravnatelj Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, gospodin Jozo Sarač, predstavnici partnerskih institucija Fakulteta i drugi.