Najave i događanja

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa na Sveučilištu u Splitu

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa na Sveučilištu u Splitu

Sveučilište u Splitu i ove će godine prigodno obilježiti Međunarodni dan bijelog štapa u ponedjeljak, 16. listopada, s početkom u 12 sati u kafiću Sveučilišne knjižnice, susretom sa slijepim studenticama koji će nam prenijeti svoja iskustva studiranja, ali i bavljenja sportom.

Tako će na susretu sudjelovati Ela Barišić, studentica prve godine engleskog i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu i višestruka prvakinja države u brzini čitanja Brailleova pisma, i Lucija Brešković, slabovidna studentica Katoličkog bogoslovnog fakulteta, paraolimpijka koja je na prošlogodišnjoj paraolimpijadi u Riu osvojila izvrsno peto mjesto u svojoj judo kategoriji (70 kilograma, slabovidni). 
Nazočnima će se obratiti Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu i Damir Smajo, predsjednik Županijske udruge slijepih Split.

Susret će upotpuniti mlada splitska umjetnica Danijela Šušak, svojom izložbom grafičkih radova. Svojim radovima slijepog tiska Danijela Šušak zagovara poticanje taktilnog doživljaja likovnog djela u galerijama i muzejima te na taj način približava umjetničko djelo osobama s oštećenjem vida.

Ovaj događaj prilika je da podignemo razinu svijesti o postojanju osoba u našem društvu koje su slabovidne ili potpuno slijepe. Kako izgleda njihova svakodnevnica? S kakvim problemima se susreću? Što ih motivira? Kako je biti student u takvim okolnostima?