Najave i događanja

Potpisan strateški Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Mariboru

Delegacija Sveučilišta u Mariboru rektor prof.dr.sc. Igor Tičar, prorektor prof. dr Jernej Turk i predstavnica Univerzitetne knjižnice Dunja Legat posjetili su u srijedu 22. studenog Sveučilište u Splitu.

Tom prigodom rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović i rektor Sveučilišta u Mariboru prof.dr.sc. Igor Tičar potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se, uz dosadašnju uspješnu suradnju, razvijati strateško-regionalno partnerstvo između tih dvaju sveučilišta.

Ovim Sporazumom našu suradnju podižemo na stratešku razinu s ciljem formiranja zajedničkih studija i programa usavršavanja, zatim u području zajedničkog akademskog izdavaštva i uredništva čime svako Sveučilište jača ono drugo i osnažuje proces internacionalizacije – kazao je rektor Anđelinović ističući kako splitsko i mariborsko Sveučilište imaju  sličnosti u smislu da su druga najveća sveučilišta , koja ujedno pokazuju značajan napredak, a u tome će im sigurno pomoći i jaka bilateralna suradnja te međusobno prenošenje dobrih praksi.

Zadovoljstvo dogovorenom suradnjom nije krio ni rektor Tičar koji je kazao kako se sveučilišta moraju međusobno otvarati i pomagati jedni drugima jer jedino zajedništvom mogu napraviti veliki iskorak.

Svatko od nas ima svojih specijalnosti koje su na visokom nivou i koje nam mogu biti od međusobne koristi, objedinjujući naše snage možemo postići puno više. Ako ide dobro mom susjedu, ide i meni – kazao je rektor Tičar slikovito dočaravši benefite suradnje.

Svečano potpisivanje održano je u vijećnici dekanata Ekonomskog fakulteta, uz nazočnost prorektora Sveučilišta i dekana sastavnica koji su s kolegama iz Maribora imali priliku razgovarati o detaljima buduće suradnje.

Suradnja dvaju Sveučilišta će se odvijati na području provođenja nastave, znanstvenog istraživanja i rada na projektima, kao i drugim područjima koja se vezuju za visokoškolsko obrazovanje i znanost.

Sveučilišta će dati potporu što bližoj suradnji svojih sastavnica na području nastave u obliku cjeloživotnog učenja i zajedničkih ljetnih i zimskih škola, olakšanog prelaska, upisivanja i mobilnosti studenata, uključivanja studenata u izvanstudijske aktivnosti, omogućavanju pristupa knjižnicama, bazama podataka i literaturi. 

Također, proširit će se suradnja na području znanstvenih i stručnih projekata što će, između ostalog, uključivati zajedničko apliciranje na domaćim i međunarodnim projektima te oblikovanje zajedničkih stručnih timova.

Prigodom posjeta delegacija iz Maribora posjetila je i Kampus gdje su razgledali prostore i laboratorije Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Pomorskog, Kemijsko-tehnološkog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.