Najave i događanja

Svečano otvoren Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju - STIM

Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju- integracija Mediteranske regije STIM u utorak, 27. siječnja, svečano su otvorili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović i voditeljica Centra prof.dr.dr.h.c. Vlasta Bonačić  Koutecky.
  
Tom prigodom je Vlasta Bonačić – Koutecky predstavila rad Centra koji za cilj ima povezivanje znanosti na nanoskali s okolišem i vodom te edukaciju mladih istraživača koji bi se trebali povezati s poduzetništvom. 

Rektor prof. dr. sc. Šimun Anđelinović je kazao kako je u Strategiji Sveučilište u Splitu definirano kao europski prepoznatljivo sveučilište koje je uronjeno u Mediteransku regiju i njenu tradiciju, što se izvrsno preklapa s radom Centra izvrsnosti STIM.

Također, jedna od odrednica našeg Sveučilišta je i interdisciplinarnost, što je posebno važno i za projekt STIM-a, a u našem gospodarstvu postoje realne potrebe za primjenu nano tehnologije.
- Znanost koja stvara realnu praktičnu primjenu kroz patente, spin off kompanije, mnogo znače za Splitsko sveučilište koja će uz ovakve centre poticati i svoje sastavnice za specijalizaciju u određenim područjima – ustvrdio je rektor Anđelinović.

Otvaranje Centra STIM uz brojne studente, profesore, i čelnike sastavnica Sveučilišta, uveličali su prof. dr. sc. Ivan Pejić, pomoćnik ministra za znanost, obrazovanje i sport, Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan, Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća grada Splita.