Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta svečano je proslavljen u četvrtak, 18. svibnja, u velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa. Na prigodnoj svečanosti prisustvovali  su mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i veliki kancelar, mons. Tomislav Rogić, biskup Šibenske biskupije, mons. Ante Ivas, biskup u miru, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu s prorektorom prof.dr.sc. Markom Rosićem, fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog otkupljenja i veliki vicekancelar, članovi Senata Sveučilišta u Splitu te brojni drugi uzvanici.

Pozdravnim govorom uzvanicima se obratio mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i veliki kancelar KBF-a, kazavši kako kada slavi jedan član, zahvaćena je cijela obitelj te je na isti način ova proslava ujedno i slavlje cijelog splitskog sveučilišta. Nadbiskup je čestitao diplomantima na završenom studiju, zaželjevši i studentima što uspješniji kraj akademske godine.

Rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Šimun Anđelinović je u ime splitske akademske zajednice čestitao Dan KBF-u te istaknuo kako je Sveučilište danas velika obitelj što se ogleda pojmu funkcionalna integracija zapisanom u strateškim dokumentima  Sveučilišta.

- To nije tek puki pojam, već objedinjuje sve naše objedinjuje znanstvene, nastavne i duhovnu kapacitete. Jedinstveno promišljamo i strateški upravljamo Sveučilištem, a raznolikost i sveobuhvatnost se najbolje vide u ostvarenju ciljeva akcijskih planova. Jedinstvo nastavne djelatnosti, znanosti i stručnog rada te nastavnika i studenata važni su kako bismo se svi bolje povezali, te postizali bolje rezultate. Sveučilište treba djelovati inspirativno na svoju sredinu, ali i otvarati se unutar sebe kako bi se realizirali interdisciplinarni projekti – ustvrdio je rektor Anđelinović.

U svom godišnjem izvješću  prof. dr. sc. Anđelko Domazet, dekan KBF-a, posebno se osvrnuo na aktivnosti Fakulteta, odnosno njegovih djelatnika. Na Fakultet je u protekloj godini upisano ukupno 239 redovitih studenta dok je poslijediplomske studije pohađalo ukupno njih 23. Istaknuo je pokretanje znanstveno-istraživačkih projekata najavivši snažnije uključivanje ove sastavnice splitskog sveučilišta u znanstvena istraživanja. Kazao je kako su ponosni na  nagradu Studentskog zbora za najbolje ocjenjenu sveučilišnu sastavnicu što KBF-u služi kao daljnji poticaj u radu.  Nastavnici su kontinuirano sudjelovali u programima stručnog usavršavanja, a studenti u brojnim aktivnostima. Fakultet je organizirao nekoliko znanstvenih simpozija, a obilježena je 50. obljetnica časopisa „Crkva u svijetu“. Potpisana su četiri nova bilateralna ugovora s inozemnim institucijama.

Na svečanosti je promovirano 28 studenata, a dodijeljene su  nagrade i priznanja.