Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan Sveučilišnog odjela za stručne studije

Proslava Dana Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu održana je u utorak,  19. travnja,  u velikom amfiteatru Odjela u Kopilici. Svečanosti su nazočili doc. dr. sc. Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,  prof. dr. sc. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju, članovi Senata Sveučilišta u Splitu te brojni uzvanici.

Pročelnik Odjela Ivan Akrap je u svom izvješću predstavio dosadašnja postignuća istaknuvši kako trenutačno na Odjelu studira preko 2250 studenata što ih čini jednom od većih sastavnica Sveučilišta. Izrazio je zadovoljstvo što se pokazuje kako iz godine u godinu sve kvalitetniji učenici upisuju studij na Odjelu, a često im je Odjel i prvi izbor. 

Pročelnik Akrap je u protekloj godini istaknuo izvrsnu suradnju sa Sveučilištem u Coburgu, s kojim dijele iste ciljeve – jaku povezanost s gospodarstvom te približavanje prakse studentima, odnosno uvođenje u nastavni proces što više predavača iz prakse.  Također se osvrnuo i na organizaciju ugledne međunarodne konferencije CIET te održavanje Ljetne škole fizike za učenike osnovnih i srednjih škola, koja za cilj ima popularizaciju znanosti i približavanje STEM područja najmlađim uzrastima. U suradnji s Hrvatskom gospodarsko komorom pokrenuti su programi „WebStart i „PlanStart“ u kojima su studenti Odjela za mikro poduzetnike izrađivali web stranice te poslovne planove. Iz suradnje s tvrtkom „Plovput“  nastala je daljinski navođena ronilica za podmorsko istraživanje i održavanje svjetionika.  S PMF-om i Medicinskim fakultetom sudjelovali su u projektu  „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“, a pročelnik Akrap je s posebnim zadovoljstvom naglasio i rad na podizanju studentskog standarda, te je u tom smislu kazao kako je otvorena studentska kantina te najavio i mogućnost otvaranja studentskog restorana. 

Uzvanicima se obratio i prorektor Soldo  kazavši kako je Sveučilišni odjel za stručne studije sastavnica koja posjeduje veliki potencijal posebno u području primijenjene znanosti. Naglasio je kako Odjel ima velike mogućnosti, u pogledu prostora i opreme, ali i studenata te kako je pred ovom sastavnicom zasigurno svijetla budućnost, u čemu će imati značajnu podršku Sveučilišta.

Državni tajnik Glunčić je posebno istaknuo aktivno sudjelovanje Odjela u kreiranju hrvatske obrazovne politike i u reformi visokog obrazovanja. 

Prigodom svečanosti  za doprinos razvoju i promicanju Sveučilišnog odjela za stručne studije Srebrne plakete uručene su prof. dr.sc. Stanku Geiću i prof. dr. sc. Juliju Ožegoviću. Za osobitu aktivnost i poseban doprinos radu Odjela dodijeljene su zahvalnice  i to Nikoli Baranoviću te suradnim tvrtkama Global Offshore Engineering d.o.o. i Lama d.o.o.

Dobitnici nagrada za najbolje studente u akademskoj godini 2015./2016. na preddiplomskim studijima su: Perica Perković, Roko Rogulj, Ivan Tafra, Dujo Bašić, Antonia Maleš i Vedrana Musinov, a na specijalističkim diplomskim studijima: Josip Srdanović, Andreja Najev, Helena Dajak, Karmen Bulaš, Ante Ćelić, Dorothea Dundović, Magdalena Gustin, Mateo Hrgović i Anita Perković Milišić.