Najave i događanja

Tvrtka Tommy nova nastavna baza Sveučilišta u Splitu

S ciljem povezivanja znanosti, obrazovanja i struke u srijedu, 8. studenoga, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu potpisan je Ugovor o nastavnim bazama, između Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i tvrtke Tommy d.o.o. Ugovor o suradnji su potpisali prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Jasna Puizina, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Marin Kaštelančić, član Uprave Tommy d.o.o.

Poslovna suradnja će se prvenstveno ostvarivati kroz izvođenje praktične nastave odnosno stručne prakse pod vodstvom i nadzorom nastavnika Sveučilišta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, uz sudjelovanje stručnih osoba - mentora zaposlenih u tvrtki Tommy d.o.o. Osnovni cilj ove suradnje je stručno educiranje studenata za praktičan rad kao i stjecanje konkretnih praktičnih znanja i vještina/kompetencija za njihovo daljnje napredovanje i zapošljavanje kroz uključivanje u konkretne operativne, ali i razvojne procese. 

U prigodi potpisivanja ugovora, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, istaknuo je važnost bliske suradnje znanosti i gospodarstva, posebno u segmentu rješavanja tehnoloških problema i u iznalaženju inovativnih rješenja. Stoga je naglasio važnost potpisivanja ugovora s nastavnima bazama za Sveučilište jer će na taj način studenti kod kvalitetnih mentora dobiti stručnu praksu, kojom se stiču trajna znanja te svladavanje metodičkog snalaženja pred novim problemima., a riječ je dualnom sustavu visokoškolskog obrazovanja.

- Cilj nam je da studenti stečena znanja mogu primijeniti u svom budućem poslu, ali i da povećaju svoju upošljivost, odnosno šansu da sa stečenim znanjem otvore svoj posao. Sveučilište će kroz projekt “Razvoj poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu” dobiven iz europskih strukturnih fondova preuređenjem nekadašnjeg studentskog doma u Spinutu osigurati prostorne uvjete za start-up i spin-off tvrtke naših studenata. Za Sveučilište je suradnja s tvrtkom Tommy iznimno značajna, naime među najvažnijim strateškim ciljevima Sveučilišta je upravo jačanje suradnje s gospodarstvom i otvaranje Sveučilišta prema zajednici – kazao je rektor Anđelinović, istaknuvši kako se ulaganjem u istraživanje, razvoj, znanje i inovacije stječu preduvjeti za boljitak našeg Grada, Županije, ali i države u cjelini čemu će zasigurno ova suradnja dati bitan doprinos.

Prof.dr.sc. Jasna Puizina, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kazala je kako je Fakultet od početka snažno podržao koncept nastavnih baza, vidjevši u tom projektu veliki potencijal, jer studentima omogućava izravan kontakt s poslodavcima, a fakultetima puno bolji uvid u tržište rada. 

- Kao Fakultet promptno smo reagirali na ovu inicijativu i na način da smo sve studijske programe, prilagodili, odnosno promijenili, a uveli smo i poseban izborni predmet Stručna praksa, kroz koji će naši studenti odlaziti u nastavne baze – zaključila je dekanica Puizina, zahvalivši se još jednom tvrtki Tommy što su PMF odabrali za svog partnera.

Marin Kaštelančić, član Uprave tvrtke Tommy d.o.o., najveće tvrtke u Dalmaciji i unutar 25 najvećih u Hrvatskoj, istaknuo je kako je čast što danas postaju dijelom akademske zajednice, odnosno nastavna baza u kojoj će se studenti usavršavati i implementirati vještine i znanja. 

Kazao je kako su specifična znanja studenata s PMF-a postala standard na tržištu, a oni će u tvrtki Tommy moći biti dijelom realnog sektora, moći će rješavati izazove znanjem stečenim na Fakultetu, također će imati priliku analizirati podatke i predviđati rizike i trendove, što je zapravo budućnost gospodarstva. Isto tako, dobit će priliku svoju karijeru nastaviti u ovoj tvrtki, a svima je zajednički cilj da mladi, obrazovani ljudi ostaju u našem gradu, odnosno domovini,  zaključio je Marin Kaštelančić.

Potpisivanje Ugovora o nastavnim bazama je prvi korak ka realizaciji stjecanja konkretnih znanja i vještina studenata, kako bi im se pružila prilika da sudjeluju u radu/mentorstvu menadžera i stručnjaka određenih segmenata poslovanja tvrtke Tommy d.o.o.