Najave i događanja

Prvi festival "Vino Dalmacije" u Studentskom centru Split na Kampusu

Prvi festival "Vino Dalmacije" predstavljen je u srijedu, 11. travnja, u Studentskom centru, a na konferenciji za medije su sudjelovali prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, mr.sc. Ivica Kovačević, predsjednik udruženja „Vino Dalmacije“, Danica Poparić Majić iz HGK  Županijske komore Split, vinar Damir Štimac iz Vinarije Rizman i Zoran Paunović iz Dalmatinske vinske izložbe.

Festival će se održati 13. i 14. travnja 2018. godine u Studentskom centru Split, u organizaciji Udruženja „Vino Dalmacije“ i suorganizaciji Sveučilišta u Splitu i Studentskog centra Split, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i drugim institucijama. 

- Riječ je o drugačijem festivalu, jer su organizatori sami vinari. Ova manifestacija nije tek jedan poduzetnički projekt, već za cilj ima promovirati proizvodnju vina u Dalmaciji te sudjelovati u kreiranju zakonodavnih okvira u području poljoprivrede i vinarstva. Vjerujemo da vino i u grani turizma ima svoje mjesto i najbolju mogućnost dodane vrijednosti, odnosno novog sadržaja u tom području od kušaonica, seoskog turizma i slično – kazao je Kovačević, naglasivši kako će se na Festivalu predstaviti 40 dalmatinskih vinara, a ovogodišnja regija-partner Slavonija imat će sedam izlagača. Istaknuo je da je Sveučilište prepoznalo ideju revitalizacije vinarstva, jer u tom segmentu vinari trebaju pomoć znanosti.
Rektor Šimun Anđelinović najavio je i mogućnost da Sveučilište potpiše ugovor na nekoliko godina za organiziranje ove manifestacije ako se prva godina pokaže uspješnom.

- Sveučilište ima idealan prostor, primjereno mjesto s kojeg se može uputiti poruka da bez stalnog napredovanja u znanosti ne možemo napraviti puno. Postoje na Sveučilištu i istraživačke skupine, kao i studij Mediteranska poljoprivreda te se otvara veliko područje buduće suradnje s gospodarstvom, odnosno s vinarima - najavio je rektor Anđelinović.

Više o Festivalu na poveznici: http://vinodalmacije.com/