Najave i događanja

Potpisan Ugovor o suradnji između Sveučilišta, Filozofskog fakulteta i HNK Hajduk Split

HNK Hajduk Split nova je nastavna baza Filozofskog fakulteta u Splitu, a suradnju će ostvariti temeljem tripartitnog ugovora kojeg su u četvrtak 12. travnja  na Poljudu potpisali rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, dekanica Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. Gloria Vickov i Ivan Kos, predsjednik Uprave HNK Hajduk.
 
Rektor Anđelinović je naglasio kako potpisivanje ovog ugovora može donijeti puno toga dobroga studentima i sportašima, istaknuvši višestruku povezanost Hajduka i Sveučilišta u nizu akcija, nabrojavši neke kao što su sadnja prve klonirane Hajdukove murve na Kampusu te projekta izvedbe operete „Kraljica lopte“.

- Sinergija Hajduka i znanosti koja je počela još u vrijeme kada smo donijeli znanje iz Praga, a želja nam je da se to znanje vrati  u struku i sport. Sveučilište je tu da u tome pomogne te je ovo zaista lijep dan za sport i znanost, kroz ovakve ugovore i projekte konkretno ćemo pomoći mladim ljudima u njihovom razvoju prema pravim i kvalitetnim članovima našeg društva. Nadam se da će ova suradnja biti plodonosna i da će se razvijati jer idejama nema kraja - kazao je rektor Anđelinović.
Dekanica Vickov je izrazila zahvalnost rektoru Anđelinoviću na vizionarskoj ideji uvođenja stručne prakse kao izbornog kolegija i uspostavljanje koncepta nastavnih baza, kao i Hajduku na otvorenosti i suradnji.

- Za neke će se možda ova simbioza činiti čudnom, no društvene i humanističke znanosti itekako imaju opravdanost i u okviru sportskog djelovanja. Kroz izborni kolegij Stručna praksa u nastavnoj bazi studente će se upoznati s konkretnim praktičnim uvjetima u nastavnoj bazi i osposobiti ih za samostalno uočavanje i rješavanje složenijih praktičnih problema u stvarnom radnom okruženju. Za djecu polaznike Akademije Kluba dobrobit suradnje se ogleda u znanstveno utemeljenom sustavnom pedagoškom pristupu njihovom razvoju, usklađivanju njihovih sportskih,  školskih i osobnih interesa i obveza te izgradnji njihovih karaktera kako bi u budućnosti, neovisno o profesionalnom uspjehu, bili osposobljeni za život i rad, kvalitetne odnose s drugima te za samoosposobljavanje   – kazala je dekanica Vickov zahvalivši se i Odsjeku za pedagogiju pročelnici doc. dr. sc. Tonči Jukić, jednoj od pokretačica ove suradnje.

- Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu već više od godinu dana uspješno surađuje s Hajdukom u procesu holističkog pristupa u radu s djecom i mladima koji su polaznici Akademije Kluba. Kao rezultat uočene potrebe intenzivnijeg uvođenja pedagogije u sport te cilju usmjerenog odgojnog djelovanja u radu s djecom sportašima, na Odsjek za pedagogiju uveden je izborni kolegij Pedagogija sporta i rekreacije. Ujedno, započeli smo proces zajedničkog sustavnog istraživanja u području pedagogije sporta i utvrđivanja načina što uspješnijeg osposobljavanja pedagoga za rad u sportskome klubu. Dugoročni cilj suradnje jest i uvoditi veći broj studenata volontera u rad Kluba te širiti suradnju i na druge sportske klubove u Splitu s ciljem ostvarivanja dobrobiti djece sportaša u vidu njihovog cjelovitog razvoja - istaknula je doc.dr.sc. Jukić.

Predsjednik Ivan Kos je kao iznimno važno istaknuo povezivanje nogometa, odnosno sporta sa znanošću što je jedan od glavnih ciljeva Kluba i u tom smislu je kazao da je Hajduk je već prethodno potpisao sporazum s Kineziološkim fakultetom u Splitu, najavivši još sličnih suradnji.

- Želja nam je pokazati kao Klub da je ovakav način suradnje pravi put i pokazatelj da možemo biti začetnik ovakvih procesa u Hrvatskoj. Ovim potpisom ugovora o formaliziramo suradnju koja je već postojala i nastavljamo raditi stazama kojima smo krenuli. Vjerujem da ćemo ovim činom još više povezati naše institucije i nadam se da će najveće koristi imati buduće generacije sportaša, nogometaša i studenata - zaključio je predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos.