Najave i događanja

Svečano otvoren Festival "Vino Dalmacije"

Dvodnevni  festival "Vino Dalmacije", koji okuplja vodeće dalmatinske vinare, svečano je otvoren u petak, 13. travnja, u Studentskom centru Split na Kampusu. 

Mr.sc. Ivica Kovačević, predsjednik udruženja „Vino Dalmacije“ istaknuo je kako na Festivalu sudjeluju vinari iz sve četiri dalmatinske županije. 
- Ovo je prigoda da pokažemo autohtonu dalmatinsku ponudu vina, u čemu smo svjetski fenomen. Toliko autohtonih sorti malo gdje u svijetu postoji – kazao je Kovačević, zahvalivši se za podršku Sveučilištu i Studentskom centru. Po njegovim riječima, Festival je okupio čak 42 dalmatinska vinara, uz regiju partnera Slavoniju, a predstavio se i jedan proizvođač maslinovog ulja. Najavljena su i gostovanja renomiranih chefova Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina, koji će pokazati koja vina se idealno sljubljuju s njihovim autorskim jelima. 

- Sav dobrovoljni prihod koji će se prikupiti pri kušanju jela bit će doniran splitskom Caritasu kao pomoć studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa – najavio je Kovačević, izrazivši nadu da će Festival postati tradicionalan. 

 Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je ovaj Festival prigoda da se pokažu resursi Sveučilišta, a na simboličan način Sveučilište pokazuje spoj znanosti i gospodarstva, pogotovo u kontekstu studija Mediteranske poljoprivrede, budućeg zamašnjaka razvoja vinarstva, maslinarstva i ostalih mediteranskih kultura.
 
Pozdravne riječi su uputili i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, direktorica Županijske komore Split HGK Vesna Fridl, dok je Festival svečano otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. 

Festival se održava 13. i 14. travnja 2018. godine u Studentskom centru Split, u organizaciji Udruženja „Vino Dalmacije“ i suorganizaciji Sveučilišta u Splitu i Studentskog centra Split, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i drugim institucijama.