Najave i događanja

Svečano obilježen Dan FESB-a

Svečanom sjednicom u petak, 8. lipnja, prigodno je obilježen Dan Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje. Uz domaćine dekana prof. dr. sc. Svena Gotovca te prodekane izv. prof. dr. sc.  Borisa Ljubenkova, prof. dr. sc. Vladana Papića i izv. prof. dr.sc. Branimira Lelu , svečanosti su prisustvovali prof. dr. sc.  Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, čelnici sastavnica splitskog sveučilišta te srodnih tehničkih fakulteta iz Hrvatske i inozemstva, brojni profesori i studenti.

Rektor Anđelinović je istaknuo kako je riječ o jednoj od najznačajnijih sastavnica Sveučilišta, među vodećima po svojoj znanstvenoj i nastavnoj izvrsnosti. Posebno se osvrnuo na reakreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje poslijediplomskih doktorskih studija, kazavši kako je FESB za svoja dva akreditirana studija dobio oznaku visoke razine kvalitete. Naglasio je da je tome pridonijelo prihvaćanje i implementiranje svih standarda i najviših kriterija kvalitete. 

- FESB je uvijek njegovao poseban odnos prema studentima te je pružao podršku brojnim studentskim udrugama. Primjer je Udruga DUMP, koja svojim aktivnostima povezuje znanost i poduzetništvo, kao i studente s budućim poslodavcima. Uprava Sveučilišta je upravo jačanje veza s gospodarstvom stavila kao jedan od glavnih strateških ciljeva, a kroz projekt nastavnih baza uspjeli smo studentima omogućiti više praktične nastave – kazao je rektor Anđelinović, poželivši sreću Flow Design Teamu koji se sa svojom bespilotnom letjelicom trenutačno nalaze u SAD-u na priznatom međunarodnom natjecanju.

U izvješću o radu u protekloj godini dekan Gotovac se pak osvrnuo na uspjehe djelatnika i studenata FESB-a te nastavnu i znanstvenu djelatnost ove ustanove. 
- U znanstveno-istraživačkoj djelatnosti naši djelatnici su se mnogo angažirali, čemu svjedoče 4 dobivena međunarodna projekta, tri ih je Hrvatske zaklade za znanost, a u fazi evaluacije nalaze se tri velika CEKOM projekta. Godišnju Nagradu za znanost su dobila dva naša znanstvenika izv. prof. dr. sc. Ilja Doršner i izv. prof. dr. sc. Sandro Nižetić. Organizirane su brojne konferencije, a za asistente je organizirana prezentacija njihova znanstveno-istraživačkog rada pred gospodarstvenicima – kazao je dekan Gotovac.
U dijelu nastave, dekan je istaknuo otvaranje diplomskog studija Brodogradnje. Isto tako, u cilju privlačenja učenika na FESB, organizirane su brojne aktivnosti od Dana otvorenih vrata FESB-a, na kojem je sudjelovalo preko tisuću učenika, preko manifestacija Robostart i Dump Days, do Fantastikona i Battle4Split.  

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda da se daruju zaslužni studenti, institucije i djelatnici.
Najuspješniji studenti su: Klementina Viđak, Josip Lasić, Tin Vidović, Josip Krišto, Josip Labrović, Goran Medić, Juran Dadić, Josip Mamić.
Pohvalu Fakulteta za najboljeg mladog asistenta dobio je Jure Krolo, a zahvalnice Fakulteta srednjim školama s najviše učenika koji su diplomirali na FESB-u dodijeljene su III. gimnaziji u Splitu, Elektrotehničkoj školi i Prirodoslovno tehničkoj školi.