Najave i događanja

Otvorena izložba ORIGIN

Popratni događaj konferencije je i otvaranje (”Postanak i evolucija svemira”) u ponedjeljak 17. rujna 2018. u 19:00 u, Narodni trg (Pjaca), Split, koju organiziraju Sveučilište u Splitu i CERN, Ženeva.

Izložbe ORIGIN koja se održava u sklopu konferecije LHC Days in Split, svečano je otVORENA u ponedjeljak navečer u Staroj gradskoj vijećnici.  
Autori izložbe su znanstvenici s CERN-a Claire Adam i Michael Hoch, a organizirana je uz potporu Organizacijskog odbora konferencije, Sveučilišta u Splitu i Odsjeka za kulturu Grada Splita.

Radovima na izložbi znanstvene spoznaje o evoluciji svemira, elementarnim česticama i nedavno otkrivenim gravitacijskim valovima interpretirane su kroz umjetnički i edukativni diskurs. Zapravo je izložba zamišljena tako da prikaže neraskidivu vezu između znanosti i umjetnosti – uvodno je kazao prof.dr.sc. Nikola Godinović zahvalivši svima koji su pomogli u postavljanju i organizaciji.

O značaju izložbe kako za studente, tako i za širu javnost govori je i autor Michael Hoch posebno se zahvalivši Gradu Splitu i Sveučilištu koji su prepoznali njen značaj i omogućili im da svijetu pokažu svoju fascinaciju znanošću. Također, pozvao je sve posjetitelje da postavljaju pitanja o viđenome jer je i izložba zamišljena tako da stvara interakciju i dovodi do novih ideja.

Prema riječima autorice Claire Adam izložba je inspirirana radom u CERN-u, ali cilj je zapravo približiti se lokalnoj zajednici i izazvati reakciju ljudi, a ne samo prikazati čime se to znanstvenici bave.

Da su znastvenici uspjeli u svom naumu svjedoči i veliki interes studenata i građana koji su nazočili otvaranju izložbe u Splitu.