Najave i događanja

Konferencija za javnost STIM-REI projekta

Prof. dr. dr. h. c. Vlasta Bonačić-Koutecký, voditeljica STIM-REI projekta, Centra Izvrsnosti za Znanost i tehnologiju-integracija Mediteranske regije, koji povezuje istraživanje s inovacijom i edukacijom, predstavit će na konferenciji za javnost u ponedjeljak 24. rujna u 11 sati u amfiteatru A=-1 na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu rezultate STIM_REI projekta. To će ujedno biti i kvartalno okupljanje mladih istraživača.

Naime, kroz financiranje u iznosu od približno 37 milijuna kuna za pet godina iz ERDF fonda, u prvoj godini zaposleno je 14 mladih istraživača. Za njihova istraživanja omogućena je nabava moderne istraživačke opreme, što pruža osnovu za stjecanje odličnih rezultata i očekivanih otkrića unutar tri područja:

1. Napredna tehnologija na nanoskali uključuje razvoj učinkovitih gorivnih članaka i solarnih ćelija kao obnovljivih izvora energije s timovima prof. Vlaste Bonačić-Koutecký, prof. Ante Bilušića, prof. Frane Barbira, te razvitak superiornih senzora za ranu medicinsku dijagnostiku i biomedicinsku elektroniku s timovima prof. Vlasta Bonačić-Koutecký, prof. Damir Kovačić (UNIST), prof. Miroslav Radman i dr. Anita Kriško (MEDILS).

2. Voda i okoliš uključuje istraživanje zagađenja, njegov utjecaj na klimatske promjene kao i na život u moru kroz četiri aktivnosti koje vode: prof. Roko Andričević, prof. Darko Koračin (UNIST), dr. Tvrtko Smital i dr. Sandi Orlić (IRB).

3. Edukacija i prijenos znanja i tehnologije podržava oba elementa istraživanja te stimulira razvoj poduzetništva (prof. Mile Dželalija, UNIST) kroz komplementarne aktivnosti u korist mladih istraživača.

Korisnost projekta STIM-REI je vrlo široka zbog aktualnosti istraživačkih tema, znanstvene izvrsnosti i povezanosti istraživanja s inovacijom i edukacijom. Teme pripadaju strategiji razvoja ZCI-a u svrhu unaprjeđenja istraživačkog sektora u RH i EU, a u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije (S3) i tematskim prioritetnim područjima „Zdravlje i kvaliteta života“, „Energija i održivi okoliš“ i „Promet i mobilnost“.

Ne manje važno, program STIM-REI usklađen je s idejom i misijom Euro-Mediteranske regije, koja uključuje (1) izvrsnost u istraživanju, visokom obrazovanju i suradnji, (2) promociju mobilnosti i rada s najboljim europskim sveučilištima i industrijskim tvrtkama, te (3) pojačanje kooperacije u izabranim područjima istraživanja koja su od posebne važnosti za grad Split i cijelu Dalmaciju, kao što su područja istraživanja koja ćemo unaprijediti kroz STIM-REI projekt.

Program konferencije u prilogu

Vezani dokumenti