Najave i događanja

Prisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u Splitu

Svečana prisega 16. naraštaja kadeta Oružanih snaga RH i obilježavanje početka akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija održana je u petak, 21. rujna u vojarni Admiral flote Sveto Letica – Barba u Splitu.

Svečanu prisegu prvi put su položiti kadeti integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva Sveučilišta u Splitu.

Od ukupno 135 kadeta i kadetkinja 16. naraštaja, 94 kadeta je 5. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 33 kadeta 1. naraštaja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te osam kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započelo je i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane general Damir  Krstičević,  izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kužul i Ivica Ušljebrka, general bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. sc. Šimun Anđelinović, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivana Čuković Bagić, novoizabani rektora Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, predstavnici Ministarstva obrane, OS RH,  te te rodbina i prijatelji kadeta.

Čestitavši kadetima na položenoj prisezi, ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo čestitkom koju su kadetima uputili Hrvatska ratna mornarica i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. "Drago mi je što je danas kadete u Splitu pozdravila Hrvatska ratna mornarica oglašavanjem brodskih sirena, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preletom aviona Pilatus PC-9M, a obećavam vam da će vas za pet godina pozdraviti i piloti u avionu F-16", poručio je ministar Krstičević.
U svom obraćanju naglasio je važnost odabira vojske kao životnog poziva, kao i pokretanja novog studijskog programa Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.
 
"Vojno pomorstvo studij je od velike važnosti za Hrvatsku, koja je pomorska zemlja", izjavio je ministar dodavši: "Hrvatske institucije, zahvaljujući ovom studiju, dobit će kvalitetne pomorske kadrove, koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije." 
 
Također, naglasio je kako su upravo kadeti, uz kvalitetno osmišljene studijske programe, jamci budućnosti Hrvatske vojske te poručio: "Znanje je moć i imperativ u razvoju Hrvatske vojske. Imajte vjeru u svoje talente i mogućnosti!"

Mlade kadete pozdravio je  rektor prof.dr.sc. Šimun Anđelinović zaželjevši im dobrodošlicu i uspješan početak akademske godine.
"Hrvatsko vojno učilište i Sveučilište u Splitu učinit će sve što je u njihovoj moći kako biste vi dobili najbolja znanja i vještine te kako biste bili na ponos našoj Hrvatskoj"  - poručio  je rektor Anđelinović.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik Mate Pađen zahvalio je sveučilištima u Splitu i Zagrebu na pomoći u razvoju dosadašnjih studija te istaknuo da će se Hrvatsko vojno učilište u narednom razdoblju truditi da postane obrazovna ustanova koja će časnicima nuditi cjeloživotno obrazovanje.

U sklopu svečanosti, u vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba" izložen je taktičko-tehnički zbor, a Počasno-zaštitna bojna izvela je pokaznu vježbu.

Studijski program vojno pomorstvo novi je petogodišnji integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i OS RH, razvijen u suradnji OS RH i Sveučilišta u Splitu, koji po prvi put započinje od ove akademske godine.

Studijski program traje 10 semestara i nosi 300 ECTS bodova. Smjerovi studija su vojna nautika i vojno brodostrojarstvo. Nastava se provodi u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne u Lori te na Pomorskom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Vojna stručna praksa organizira se u kampusu i specijaliziranim kampovima, a stručna plovidbena praksa na brodovima HRM-a i ostalim javnim brodovima. Kadeti su smješteni u kampusu Hrvatskog vojnog učilišta u Pomorskoj bazi u Splitu. Završetkom studija stječe se akademski naziv magstar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike i smjer vojnog brodostrojarstva.