Najave i događanja

Delegacija poljskog grada Rzeszówa u posjetu Sveučilištu u Splitu

Delegacija poljskog grada Rzeszówa, u sastavu zamjenik gradonačelnika Andrzej Gutkowski, prorektor Tehničkog sveučilišta Grzegorz Masłowski i Marzena Furtak-Żebracka, pročelnica Upravnog odjela za promociju i međunarodnu suradnju, posjetila je u utorak, 22. siječnja splitsko sveučilište. S gostima iz Poljske susreo se prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, a na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održan je sastanak s prof. dr. sc. Tomislavom Kilićem, prorektorom za poslovanje, i prof. dr. sc. Svenom Gotovcem, dekanom FESB-a. Delegacija je u pratnji ravnateljice Mirte Matošić razgledala Sveučilišnu knjižnicu. 

Riječ je o drugom posjetu poljske delegacije našem Sveučilištu, a s njihove strane iskazana je želja za suradnjom na novim tehnologijama, razvoju zajedničkih inovacijskih projekata te općenito na polju visokog obrazovanja.  Tehničko Sveučilište u Rzesowu jedno je od nekoliko Sveučilišta u gradu, s približno 15.000 studenata, koji se obrazuju  isključivo u tehničkom području.  U tom smislu, moguća je suradnja i u uspostavljanju zajedničkih studija, posebno sa sastavnicama koje izvode nastavu u STEM području, zatim suradnja na znanstveno-istraživačkim projektima, kao i s gospodarstvom.

Rzeszow je grad s najvećim brojem studenata u odnosu na broj stanovnika u EU (preko 60 tisuća studenata na 200 tisuća stanovnika) te grad s najvećim gospodarskim rastom u Poljskoj u proteklih 15 godina. Također se mogu pohvaliti da su grad s najvećom količinom iskorištenih EU sredstava po stanovniku u EU te da je Podkarpatska regija u posljednjih 10 godina velikim razvojem tehnoloških kapaciteta, poduzetničkih zona, inkubatora i regija postala sjedište najvećeg klastera u Poljskoj – zrakoplovnog klastera – Dolina Lotnicza u kojoj se proizvode kompletni borbeni zrakoplovi Black Hawk te motori Pratt&Whitney, a sve u sklopu i velike poduzetničke zone – Aeropolis.