Studentski život

Najavljen drugi festival "Vino Dalmacije" u Studentskom centru Split na Kampusu

Najavljen drugi festival "Vino Dalmacije" u Studentskom centru Split na Kampusu

Program drugog po redu festivala "Vino Dalmacije" predstavljen je u utorak, 19. ožujka, u Studentskom centru, a na konferenciji za medije su sudjelovali prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, mr.sc. Ivica Kovačević, predsjednik udruženja „Vino Dalmacije“,  Joze Tomaš, predsjednik HGK  Županijske komore Split, vinar Damir Štimac, predsjednik Organizacijskog odbora festivala i doc. dr. sc. Leo Gracin, potpredsjednik Udruženja „Vino Dalmacije“. 

Festival će se održati 22. i 23. ožujka godine u Studentskom centru Split, restoranu Kampus, u organizaciji Udruženja „Vino Dalmacije“ i suorganizaciji Sveučilišta u Splitu i Studentskog centra Split, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Splitsko-dalmatinskom županijom i drugim institucijama. 

- Festival Vino Dalmacije mjesto je susreta proizvođača i ljubitelja vina, vrhunskih someliera i chefova, hotelijera i ugostitelja. Za cilj ima promovirati očuvanje autohtonih dalmatinskih sorti i tradicije, ali jednako tako i upoznavanje zainteresirane javnosti sa suvremenim načinima proizvodnje vina u Dalmaciji i uživanja u njima – kazao je Kovačević. Damir Štimac je detaljnije predstavio program dvodnevnog festivala na kojem posjetitelje očekuje 50- ak dalmatinskih vinara te njih desetak iz udruge Vinistra, iz gostujuće regije Istre. Osim izložbenog, ovaj je festival i edukativnog karaktera te okuplja vinske i ugostiteljske znalce poput Saše Špiranca, Zorana Pejovića, Lea Gracina, Jo Ahearne i brojnih drugih, koji će na radionicama obrađivati dalmatinska vina; od poznatih sorti do manje poznatih sorti, od tradicionalnih do internacionalnih.
I ove će godine festival imati humanitarni karakter, svi posjetitelji će za simboličnu cijenu moći uživati u specijalitetima renomiranih dalmatinskih chefova; Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina, a sav prihod je namijenjen Domu za nezbrinutu djecu „Maestral“.

- Sveučilištu u Splitu je ova manifestacija jako važna imajući u vidu pokretanje studija Mediteranske poljoprivrede, u kojem će važnu ulogu imati vinarstvo i maslinarstvo. Tim studijem dat ćemo novu perspektivu mladim ljudima, ne samo naše Županije, već i šireg područja – ustvrdio je rektor Ljutić.
Doc. dr. sc. Leo Gracin je istaknuo kako je preddiplomski studij Mediteranske poljoprivrede u postupku pokretanja, a imat će dva smjera: vinogradarstvo i vinarstvo te hortikultura Dalmacije. Upisna kvota će biti 30 studenata, a partnerska institucija će biti Institut za jadranske kulture i melioraciju krša.

Više o Festivalu na poveznici: http://vinodalmacije.com/