Studentski život

U Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ svečano otvorena izložba „Heroj u ratu, hrvatski ponos u miru“

Izložba „Heroj u ratu, hrvatski ponos u miru“ svečano je otvorena  21. ožujka  u ispunjenoj Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Izložbeni postav čine  63 ratna predmeta pokojnog Gorana Kliškića koje je Muzeju Domovinskog rata, kao prvu donaciju, donirao operni prvak Ratomir Kliškić, Goranov otac, kao i 25 fotografija koje su Muzeju ustupili njegovi suborci. 

U uvodnom dijelu prigodnim riječima nazočnima se obratio Blaženko Boban,  splitsko-dalmatinski župan, naglasivši važnost izložbi ovakvog karaktera kako bi se mlađe generacije upoznale sa povijesnom važnosti proteklih događaja. 
Potom se nazočnima obratio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izrazivši zahvalnost Ratomiru Kliškiću na ovoj donaciji, kao i suborcima njegovog sina.
- Imao sam čast poznavati našega heroja, nisam imao čast biti s njim rame uz rame. Ova izložba je postavljena u prostoru Sveučilišne knjižnice, gdje dolaze mladi ljudi koji se u vrijeme rata većinom još nisu ni rodili. Ima li boljeg načina za započeti ovaj ciklus o našim junacima nego na Sveučilištu gdje studiraju djeca koja su se rodila u slobodi zahvaljujući braniteljima poput Gorana – rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ravnatelj Muzeja domovinskog rata i kustos izložbe Matej Gabrilo predstavio je postav izložbe, kazavši da  izložba predstavlja prvu  donaciju muzeju,  predmete Gorana Kliškića, njegov ratni put, kao i put cijelog diverzantskog voda. Postav je takav da je izložba namijenjena svim uzrastima. U uvodnom dijelu izložbe, posjetitelja se uvodi u proces osamostaljenja Republike Hrvatske i u sam početak Domovinskoga rata. Druga cjelina kratko prikazuje proces osnivanja 4. gardijske brigade. Obje te cjeline posjetitelja uvode u glavni dio izložbe, podijeljen u preostale tri cjeline koje prate ratne dane Gorana Kliškića i diverzantskog voda na područjima Kruševa, Zadra i Južnoga bojišta.

Ispunjen emocijama Goranov otac Ratomir Kliškić obratio se nazočnima i zahvalio se svima koji su pomogli da se ova izložba postavi i otvori, a posebno se zahvalio Goranovim suborcima. 
-  Zajedništvo nas je vodilo i pomoglo u Domovinskom ratu i s tim zajedništvom i tom u zajedništvu s ovim kršnim momcima otvorit ćemo ovu izložbu - rekao je Kliškić, nakon čega je, držeći se ruke sa Goranovim suborcima, otvorio izložbu.  

Svečanost otvaranja izložbe u glazbenom dijelu uveličao je  zbor „Splitski liječnici pjevači“.

Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2019., a može se pogledati i  izvan uredovnog vremena Galerije. Posjete i vođenja većih školskih grupa kroz izložbu potrebno je najaviti na mail: galerija@unist.hr.