Sveučilišni sport

KIFST i HIKS potpisali sporazum sa Bahrain MERIDA Proffesional Cycling Team-om

Sporazum o suradnji potpisan izmađu Bahrain MERIDA pro biciklističkim tima,  Kineziološkog Fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport predstavljen je u četvrtak 07. Prosinca u  prostorijama Instituta za kineziologiju Kineziološkog fakulteta u Splitu (SC Gripe). 

U ime rektora prof. dr. sc. Šimun Anđelinovića sudionike je uvodno pozdravila prorektorica prof. dr. sc. Rosanda Mulić. 

Povezivanje znanosti i prakse je ključ napretka, a Kineziološki fakultet u Splitu sa svojim Institutom je jedan od predvodnika u navedenom  području. Sveučilište daje punu potporu nastojanjima Kineziološkog fakulteta  u internacionalizaciji  znanstvenog rada,  edukacije  i kreiranja  inovativnih sportskih proizvoda i usluga u skladu sa sveučilišnom strategijom razvoja- istaknula je prorektorica Mulić.

U ime dekanice Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Đurđice Miletić  i u ime Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport prisutnima se obratio ravnatelj Instituta izv. prof. dr. sc. Dražen Čular  kazavši  kako je potpisivanje sporazuma jedna je u nizu aktivnosti u okviru manifestacije Dani Kineziologije 2017. i projekta Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu koji već treću godinu uspješno provodi Kineziološki fakultet u Splitu, a koji je započet  pokretanjem online stručnog studija kineziologije.

Slijedeća faza uključivala je polaznike međunarodnog programa za školovanje stručnih prvostupnika – trenera stolnog tenisa u suradnji sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom, a koji trenutno dolaze iz 16 država sa svih 5 kontinenata. Naš Poslijediplomski doktorski studij kineziologije trenutno pohađa više od 50 % stranih državljana. U siječnju 2018.  Započinje prvi međunarodni združeni studij na splitskom sveučilištu. Radi se o združenom studija košarke i sportskog menadžmenta u suradnji sa Sportskim sveučilištem iz Litve, na kojem su svi upisani polaznici strani državljani, a nastavu će pored splitskih i litvanskih kineziologa izvoditi i NBA treneri. Danas predstavljena suradnja sa jednim od najboljih svjetskih profesionalnih biciklističkih timova nastavak je navedenih aktivnosti koje ovim činom otvaraju nove mogućnosti  u području: turizma,  školovanja biciklističkih trenera i sportske dijagnostike a za potrebe biciklističkog sporta,  identifikacije,  selekcije i praćenja sportskih talenata u okviru projekta koji se u siječnju prijavljuje na natječaj Hrvatske zaklade za znanost – kazao je ravnatelj Čular.

Sportski direktor Bahrain MERIDA pro biciklističkog tima  gosp. Vladimir Miholjević pojasnio je kako su odabrali Hvar za pripreme zbog idealnih uvjeta koje nudi, odnosno terena i klime, a tijekom 13-dnevnih priprema ostvarit će 900 noćenja. 

Na Hvaru će boraviti 28 biciklista te 48 članova pratećeg osoblja. Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i grada Hvara, Hotelska kuća "Sunčani Hvar",  te Kineziološki fakultet u Splitu i Hrvatski  Institut za kineziologiju i sport pružili su Bahrain Meridi sve što najbolje svjetske ekipe trebaju. Mi možda nismo ni svjesni da u Hrvatskoj imamo sve što treba samo to trebamo znati iskoristiti i ponuditi najboljima na svijetu a to je u biciklizmu Bahrain Merida – ustvrdio je Miholjević.

Liječnik Bahrain Meride  tima dr. Carlo Guardascione istaknuo je kako je ugodno iznenađen znanstvenicima, stručnjacima  i instrumentarijem  koji  posjeduje institut   i koje mogu pružiti usluge sportske dijagnostike vrhunskim sportašima na najvišoj profesionalnoj razini.

Predstavljanju sporazuma  nazočili su i djelatnik Instituta doc. dr. sc Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu, suradnik dr.sc. Damir Zubac,-ekspert Instituta zadužen za dijagnostiku u području fiziologije sporta,  gosp. Denis Špadina predsjednik biciklističkog saveza SDŽ, glavni tajnik Splitskog saveza športova gosp. Vlatko Škiljo, kao i voditelj medicinske službe Bahrain MERIDA pro biciklističkog tima liječnik Dr. Carlo Guardascione. 

Po završetku konferencije za medije, u prostorijama instituta, provelo se kineziološko testiranje motoričko-funkcionalnih sposobnosti članova tima, koji su potom krenuli na otok Hvar gdje će tijekom mjeseca prosinca čak 50 članova tima odraditi pripreme za predstojeću sezonu.