Sveučilišni sport

Rektor uručio posebno priznanje momčadi Akademskog futsal kluba „Universitas“

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović primio je u srijedu 19. rujna u vijećnicu Rektorata Sveučilišta u Splitu momčad Akademskog futsal kluba „Universitas“ . Tom prigodom rektor Anđelinović uručio im je posebno priznanje za ukupni i pojedinačni doprinos u promicanju akademskog sporta plasmanom Akademskog malonogometnog kluba Universitas u 1. hrvatsku malonogometnu ligu.

Akademski futsal klub “Universitas” ili AFCU – amaterski je i sveučilišni prvoligaški klub koji okuplja studente i alumnije Sveučilišta u Splitu, a utemeljen je na tradiciji futsal reprezentacije Sveučilišta iznikle iz nacionalne UniSport Futsal lige. AFCU je projekt u koji su uključene mlade osobe stručne u najrazličitijim područjima, a svi su dionici akademske zajednice (studenti, alumniji,  zaposlenici, vanjski suradnici, profesori, itd.), koji zajedno s igračima klub prepoznaju i grade kao svoj. Radi se o mladom klubu, koji je svoj procvat doživio odličnim nastupima u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – JUG tijekom sezone 2017./2018., kada je dospio pod povećalo javnosti.
 Kako su kola odmicala, rezultati se nizali, a popularnost kluba rasla, polako se počela graditi i publika, koja je prepoznala poruku i priču AFCU-a te činjenicu da se radi o projektu izniklom na zdravim temeljima te jednoj avangardi, odnosno zdravoj alternativi današnjemu sportu, koja se ostvaruje kroz sveučilišni sport. Krunu povijesne sezone predstavljao je veliki uspjeh jednog sveučilišnog kluba u cjelokupnom hrvatskom sportskom sustavu, a to je osvajanje 2. HMNL – JUG te cjelokupne 2. HMNL u sezoni 2017./2018., plasiravši se u najviši rang hrvatskog futsala. Sezonu 2018./2019. AFCU dočekuje u društvu odabranih, nastupajući u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi, vođen istim motom koji ga je doveo do nje, odnosno – “SAMO VIRUJ”. 

Momčad:
Mirko Nikolić (Alumni Pomorski fakultet)
Ante Mijić (Ekonomski fakultet) 
Ivan Tustonjić (Kineziološki fakultet)
Ante Crnjac (Kineziološki fakultet)
Antonio Grubelić (Kineziološki fakultet)
Dino Peša (Alumni Odjel za zdravstvene studije)
Mario Nazlić (FESB)
Igor Šuljić (FESB)
Ivan Bezmalinović (Kineziološki fakultet)
Ante Rađa (Kineziološki fakultet) 
Mario Taći (Kineziološki fakultet)
Nikola Moro (Alumni Pomorski fakultet)
Ante Peša (Alumni Ekonomski fakultet)
Jadran Kirevski (Alumni Kineziološki fakultet)
Viktor Goreta (Kineziološki fakultet)
Franko Bilić (Alumni Odjel za studije mora)
Ivor Šuljić (Pomorski fakultet)
Marin Roguljić (Sveučilište u Zagrebu)  

Stručni stožer:
Trener: Marin Mandić (Ekonomski fakultet)
Pomoćni trener: Tonći Bokan
Kondicijski trener: Šime Veršić (Kineziološki fakultet)
Predsjednik: Hrvoje Budimir