Sveučilišni sport

Otvoren simpozij „Doping u vrhunskom sportu“

Simpozij „Doping u vrhunskom sportu“  kojeg su u cilju zaštite temeljnog prava sportaša na sudjelovanje u sportu oslobođenom dopinga, kao i zaštite i unapređenja zdravlja sportaša, organizirali  Hrvatski olimpijski odbor (HOO)  i Zdravstvena komisija HOO-a, održan je u petak 6. listopada na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija.
 
Simpozij je pozdravnim govorom otvorio dopredsjednik HOO-a Željko Jerkov istaknuvši kako je tema skupa iznimno važna, s obzirom da je u društvu i sportu potrebna nulta tolerancija na doping.

Kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice simpozija sudionike je pozdravio Miran Martinac, dr.med, predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a, a u ime domaćina doc.dr.sc. Dinko Pivalica, pročelnik Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Splitu.

Podršku organizaciji skupa pružio je i Središnji državni ured za sport čiji je predstavnik Darko Vučić izrazio nadu kako će konstruktivne znanstvene rasprave tijekom skupa iznaći nova uporišta u borbi proti dopinga.

Sport kod mladog čovjeka potiče tjelesni razvoj i omogućuje mu usvajanje pozitivnih vrijednosti, stoga je bitno u formiranju osobe imati prave uzore i to su najčešće vrhunski sportaši. No, nažalost doping nije samo problem vrhunskog sporta, već i rekreacijskog – kazao je Vučić istaknuvši važnost prevencijskih programa.

Sveučilište već niz godina surađuje s HOO-om,a o važnosti te suradnje nazočnima je govorio rektor prof.dr.sc. Šimun Anđelinović.

Jedino sport u vezi sa znanošću može dovesti do napretka pojedinca, bez upotrebe štetnih supstanci. Na Sveučilištu u Splitu imamo Kineziološki fakultet, medicinsko i sportsko pravo te dva laboratorija, od koji je jedan u KBC-u, a drugi u NZJZ-u,  a  koja mogu kvalitetno obraditi sve supstance u krvi. Također, većina stručnjaka koja su danas ovdje sudjeluju u nastavi na sportskom pravu – rekao je rektor Anđelinović naglasivši kako Sveučilište podržava ovakve skupove jer, između ostalog, otvaraju Sveučilište prema društvu i lokalnoj zajednici.

U prvom dijelu programa o važnosti stalne borbe protiv dopinga govorio je predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a dr. Miran Martinac, na temu dopuštenih sredstava u dopunskoj prehrani mr. ph. Mimi Vurdelja, o anemičnoj hipoksiji u sportu prof. dr. Boris Labar, a na najčešće zamke i pogreške u dopingu u svom je predavanju ukazao dr. Zoran Bahtijarević.

Nadalje, o postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima izlagao je je doc. dr. Dinko Pivalica, o pravnim dvojbama povezanim s dopingom prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, a s popisom zabranjenih sredstava za 2017. godinu nazočne je upoznao dr. Zoran Manojlović.

Završni dio simpozija bio je  u znaku okruglog stola pod nazivom „Moj pogled na doping“. Sudjelovali su vaterpolski stručnjak Neven Kovačević, proslavljena atletska olimpijka Blanka Vlašić, rukometni trener Petar Metličić, novi košarkaški izbornik Ivica Skelin i naša ponajbolja judašica Barbara Matić.

Simpozij je namijenjen trenerima koji će se, kroz predavanja vrhunskih stručnjaka, moći educirati o štetnosti dopinga.