Znanost i tehnologija

Oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena doktorskom studiju TRIBE

Oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je u četvrtak, 30. studenoga, poslijediplomskom sveučilišnom (doktorskom) studiju Translacijska istraživanja u biomedicini – TRIBE Medicinskog fakulteta u Sveučilišta u Splitu. Uz prethodnu potvrdu o ispunjavanju uvjeta Ministarstva znanosti i obrazovanja, oznaku visoke razine kvalitete ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prof. dr. sc. Jasmina Havranek uručila je prof. dr. sc. Zoranu Đogašu, dekanu Medicinskog fakulteta, uz nazočnost rektora prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, prodekanice prof. dr. sc. Mirne Saraga Babić, voditelja studija TRIBE prof. dr. sc. Damira Sapunara, njegove zamjenice prof. dr. sc. Livije Puljak te Senata Sveučilišta u Splitu.

Tom prigodom ravnateljica Havranek je kazala kako najbolji, u ovom slučaju studij TRIBE, mogu biti primjer dobre prakse drugima, a u prilog tome govori i činjenica da je Stručno povjerenstvo bilo zadivljeno kvalitetom i ambicioznošću studenata. Da TRIBE dobije ovu prestižnu oznaku pridonijelo je mnogo faktora, primjerice briga za studente, način, postupak i procedure tijekom održavanja studijskog programa. Ustvrdila je da se dodjelom ovakve vrste priznanja, željelo istaknuti kvalitetne studijske programe i institucije na razini Hrvatske, ali i šire, s obzirom da će visoka učilišta oznaku visoke razine kvalitete koristiti u akademske i promidžbene svrhe.

Uz čestitke dekanu Medicinskog fakulteta i voditeljima studija, rektor je istaknuo da je akreditacija proces  kada vanjski evaluatori izdvoje ono što je potrebno promijeniti, ali i izvrsne točke nekog programa. Taj proces je ocijenio vrlo korisnim za Sveučilište, jer je dobilo već četiri oznake visoke razine kvalitete za svoje poslijediplomske programe, što mnogo govori o kvaliteti naših doktorskih studija, ali i znanosti. Kada tome pridodamo dobar plasman splitskog sveučilišta na svjetskim sveučilišnim rang-listama sve se to povezuje u sliku Sveučilišta koje brine o znanstvenoj produkciji, standardima, interdisciplinarnosti, ali i internacionalizaciji procesa doktorskih studija.
 
- I dalje stremimo poboljšanjima, i u tom cilju želja nam je osnovati Centar za publicistiku i napraviti novi časopis koji će objavljivati najbolje radove znanstvenika sa Sveučilišta – kazao je rektor Anđelinović, zaključivši kako je Sveučilište u cijelosti prešlo na nove, europske standarde kvalitete, što će dati novi zamah za sve studije.

Na Medicinskom fakultetu u Splitu postoji Doktorska škola koju čine tri doktorska studija, koja se odvijaju na hrvatskom i engleskom jeziku. Na studij TRIBE upisuje se 15 studenata po generaciji, a prema riječima dekana Đogaša, uz otvoren i za druge stručnjake disciplina srodnih medicini, koji mogu sa doktorima medicine surađivati u modernoj znanosti, što je u današnjem vremenu nužno potrebno.  Voditelj studija Sapunar je istaknuo dobro iskustvo tijekom procesa akreditaciije, a posebno je ponosan što se ovaj tip revolucionarnog programa, u vrijeme njegovog nastajanja, razvio do ove razine. Zahvalio se inicijatoru prof. dr. sc. Matku Marušiću, kao i prof. dr. sc. Liviji Puljak.

Postupak reakreditacije, doktorski je studij TRIBE prošao 2016. godine, a međunarodno stručno povjerenstvo prepoznalo je određene prednosti i primjere dobre prakse. Posebno je istaknuta multidisciplinarnost te bogata ponuda interdsiciplinarnih kolegija. Prepoznata je i podrška doktorandima u sklopu programa, visoka stopa završnosti te vijeće studija za doktorande i mentore koje osigurava praćenje napretka studenta, ali i kvalitete mentora.
Među primjerima dobre prakse istaknuti su jasni kriteriji upisa, stručnost nastavnika i mentora te internacionalizacija. Isto tako, pohvaljena je praksa redovitog praćenja napretka doktorskih studenata te inovativne vrste disertacija kao što su sustavni pregledi.

Vrednovanje doktorskih studija u Hrvatskoj započelo je 2016. godine i još je u tijeku. Po njegovu završetku svi će doktorski studiji proći ovaj postupak prema ujednačenim kriterijima i metodologiji, a nacionalnu dopusnicu dobit će samo oni studiji koji imaju zadovoljene potrebne kriterije kvalitete.