Znanost i tehnologija

Rektor Anđelinović na 10. ISABS konferenciji

Jubilarna konferencija - 'The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine' otvorena je u ponedjeljak 19. lipnja u Dubrovniku, a posvećena je novim iskoracima u medicini, forenzici i antropološkoj genetici.

Skup je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici sudstva, akademske zajednice, sveučilišni profesori i rektori na čelu s predsjednikom Rektorskog zbora prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem te, među ostalima, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc.Blaženka Divjak.

Konferencija traje do 24. lipnja, a organizatori su ISABS - Međunarodno društvo primjenjenih bioloških znanosti, kojim predsjeda prof. dr. sc. Dragan Primorac, i vodeća američka zdravstvena institucija Klinika Mayo, dok je partnerska institucija Američka akademija za forenzične znanosti, vodeća svjetska forenzična organizacija.

Na konferenciji sudjeluje više od 500 znanstvenika, među kojima je pet dobitnika Nobelove nagrade, kao i sedam kandidata za to prestižno priznanje, iz 45 zemalja, a glavne teme 10. ISABS-a su personalizirana i regenerativna medicina, novi iskoraci u liječenju karcinoma, stanična i genska terapija, farmakogenomika, molekularna dijagnostika, mikrobiom, te antropološka i forenzička genetika.

Više o konferenciji na linku: http://isabs.hr/