Znanost i tehnologija

Svečano otvorena 7. međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti IMSC 2017.

Sedma međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti - International Maritime Science Conference - IMSC 2017, svečano je otvorena  u četvrtak 20. travnja, u hotelu „President“,  Solin. Tema IMSC konferencije, koja se održava 20. i 21. travnja,  je pomorstvo i znanstvene discipline vezane uz more i pomorstvo.

Na otvaranju su se nazočnima obratili izv. prof. dr. sc. Pero Vidan, predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije, izv. prof. dr. sc. Nikola Račić, dekan Pomorskog fakulteta, prof. dr. sc. Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić-Kostelac. 
Na Konferenciji sudjeluje  više od 220 sudionika iz čitave Europe, ali i iz Egipta, Turske, Angole, koji će predstaviti oko 76 znanstvenih radova, među kojima će najzanimljiviji  biti objavljeni u međunarodnom pomorskom znanstvenom časopisu Transactions on Maritime Science-ToMS (referiran u SCOPUS-u). 

U uvodnom dijelu Konferencije će se iznijeti nove činjenice vezane za sve veću potražnju za pomorcima u svijetu koju je napravio BIMCO u Man Power Reportu za 2015. U njemu su, pored ostalog iznesen novi poredak u svijetu vezan za države s najvećim brojem pomoraca.

Nedostatak pomoraca u svijetu prati razvoj novih tehnologija koje značajno smanjuje broj posade do te mjere da su pojedine velike tvrtke (Rolls-Royce) napravile i prototip broda bez posade tzv. Unmanned ships. Osvrt na situaciju u svijetu i RH, dati će državna tajnica za pomorstvo Maja Markovčić Kostelac i Ana Marija Batinović (MPPI),Neven Melvan (Sindikat pomoraca Hrvatske), Ino Munitić (Udruga Hrvatskih pomoraca za zapošljavanje pomoraca-CROSMA), dekani pomorskih fakulteta iz Poljske (Gdynia), Irske (Cork), Crne Gore (Kotor), Hrvatske (Split).

Organizatori skupa su: Pomorski fakultet u Splitu i Sveučilište u Splitu.  Suorganizatori skupa su Fakultet za pomorstvo in promet iz Portoroža, Hrvatski hidrografski institut Split, Fakultet za pomorstvo Kotor te Vojno pomorska akademija iz Gdynie.