Predavanje "Nikola Tesla"

Predavanje "Nikola Tesla"

Udruga bivših studenata prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu poziva sve zainteresirane da prisustvuju  predavanju "Nikola Tesla" koje će održati prof. dr. sc. Dragan Poljak i izv. prof. dr. sc. Zoran Blažević, profesori Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Predavanje će se održati 26. veljače (srijeda) 2014. godine u 18.15 sati u predavaonici br. 1 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Teslina 10/IV.

Je li Nikola Tesla bio tipičan znanstvenik? S jedne strane tu su velika otkrića te izumi i rješenja koja su danas kičma civilizacijske infrastrukture, poput električne mreže ili radio-prijenosa. S druge strane, mnoge kontroverze prate ovog velikog znanstvenika jer je na osnovi svojih naprednih eksperimenata gradio svoju dinamičku teoriju gravitacije odbacujući Maxwellov eter, ali mimo glavnih znanstvenih pravaca teorije relativnosti i kvantne mehanike. U predavanju će se dati presjek Teslinog rada s posebnim naglaskom na izum radija te njegovih pogleda na prirodu radio-valova i primjenu na planetarni bežični prijenos energije, pri čemu će se dati osvrt i na neke manje poznate činjenice poput otkrića elektrona i X-zraka. Posebno će se razmotriti značaj Teslinih eksperimenata u Colorado Springsu te njegove ideje o bežičnom prijenosu koje je htio ostvariti eksperimentima na Long Islandu. Bit će govora o stavu Teslinih suvremenika o njegovim idejama, ali i o današnjoj percepciji Teslinih zamisli i njegovoj ostavštini. Konačno, dat će se osvrt na Teslin stav prema znanstvenoj metodi uopće i usporedba njegovog doprinosa znanosti u odnosu na druge velikane njegovog vremena.