10.001 Dalmatinac za cjelogenomsku analizu

Odjel za velika populacijska istraživanja Medicinskog fakulteta u Splitu, na čelu kojeg je izv. prof. dr. sc. Ozren Polašek, objedinjuje aktivnosti i znanstveno-istraživačke projekte u programu “10.001 Dalmatinac - hrvatska biobanka”, s ciljem stvaranja resursa koji omogućuje razumijevanje genetske podloge kroničnih bolesti kod ljudi. Program je započeo 1999. godine pod nazivom “1001 Dalmatinac”, uključivanjem po stotinu ispitanika iz deset naselja na hrvatskim otocima. S vremenom je inicijativa prerasla ove okvire i program je dobio novi cilj i ime – “10.001 Dalmatinac”. Među svim ispitanicima provedena su klinički i znanstveno važna mjerenja te su prikupljeni podaci o njihovim obrascima ponašanja i životnim navikama.

Cjelogenomskom analizom povezuju se svojstva ispitanika s različitim genetskim profilima. Na taj se način stječe informacija i stvara hipoteza, koju drugim istraživanjima treba potvrditi. Dosadašnji istraživački rezultati pomogli su u shvaćanju metabolizma mokraćne kiseline, razine krvnog tlaka, plućne funkcije, vida, razine masnoća u krvi, pojave mjesečnice i menarhe, regulacije sna, pušenja i razine glikana.

Temeljna znanja koja se stvaraju ovim istraživanjima važna su za cjelokupni napredak znanosti, a iako nisu direktno usredotočena na komercijalizaciju, ipak mogu imati gospodarsku primjenu u vidu razvoja biomarkera koji predviđaju pojavu nekih bolesti ili drugih stanja.