Novosti

Natjecanje iz obrazovnog sektora elektrotehnike i računarstva

Prvo državno ekipnog natjecanje iz obrazovnog sektora elektrotehnike i računarstva svečano je otvoreno u ponedjeljak, 10. travnja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.
  
Tom prigodom prof. dr. sc. Marko Rosić, prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju, zaželio je svim učenicima i nastavnicima koji će sudjelovati na natjecanju dobrodošlicu na Sveučilište u Splitu, izrazivši zadovoljstvo što se ovo natjecanje odvija upravo na Kampusu u Splitu s obzirom da su strateški dokumenti našeg Sveučilišta u svoj fokus stavili STEM područje, kao ono na čemu se želi temeljiti budući razvoj. Poručio je učenicima da svojim odabirom škole nemaju straha za svoju budućnost, a ako se odluče za nastavak školovanja na Sveučilištu u Splitu imaju jako veliki izbor studijskih programa upravo iz STEM područja. Doc. dr. sc. Vladimir Pleština, prodekan za nastavu PMF-a, također je u ime domaćina ove manifestacije pozdravio sve okupljene, kao i Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Natjecanje je proglasio otvorenim Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

Natjecanje se održava na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu, Odjel za politehniku,  do 12. travnja, uz sudjelovanje  14 ekipa iz čitave Hrvatske sastavljene od učenika srednjih škola koji se obrazuju u jednom od četverogodišnjih programa u Obrazovnom sektoru elektrotehnika i računarstvo.

Učenici će se natjecati u četiri etape:
· Projektiranje 3D modela i priprema za 3D ispis
· Projektiranje tiskane pločice
· Programiranje izrađene robotske konstrukcije
· Izrada foto video dokumentacije

Finalni proizvod su robotska kolica, a predstavljanje učeničkih rješenja održat će se 12. travnja, s početkom u 10.30 sati.
Tijekom natjecanja održat će se i zanimljiva predavanja „Uvod u robotiku“ dr. sc. Mladena Crnekovića, „STEM tehnologije u nastavi“ Joze Pivca te „Jesu li roboti inteligentni“  doc. dr. sc. Saše Mladenovića. 

Organizatori natjecanja su Prirodoslovno matematički fakultet i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a više informacija na linku: http://fb.me/ekipnonatjecanje.