Novosti

Održana Radionica za pripremu projektnih prijedloga za Erasmus+ aktivnost Knowledge Alliances

Radionica za pripremu projektnih prijedloga za Erasmus+ aktivnost Knowledge Alliances održana je u srijedu, 18. listopada, na Sveučilištu u Splitu. Riječ je o popratnom događaju u sklopu Thematic University Business  Forum Croatia - Tematskog sveučilišnog poslovnog foruma Vis, Hrvatska, a radionicu su zajednički organizirali Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), Agencija za mobilnost i programe EU te Sveučilište u Splitu.

Aktivnost Knowledge Alliances omogućava financiranje transnacionalnih projekata između visokih učilišta i poduzeća kojima se potiče prijenos inovacija i znanja te poduzetništvo. Ova je radionica sudionicima pružila praktičan trening za potencijalne prijavitelje s naglaskom na razumijevanje kriterija procjene projektnih prijedloga. Trening su provodili djelatnici EACEA-e uz primjer dobre prakse jednog od  Knowledge Alliances projekata. Radionica je bila prvenstveno namijenjena iskusnim koordinatorima EU projekata, djelatnicima ureda za transfer tehnologije, djelatnicima ureda za karijerno savjetovanje studenata, a sudionici su bili djelatnici Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Dubrovniku, Hrvatske gospodarske komore, ali i iz inozemnih institucija.

Sudionike radionice uvodno je pozdravio prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, koji je istaknuo izvrsnu znanstvenu produktivnost našeg Sveučilišta, što se ogleda u dobrom plasmanu na ljestvici Times Higher Education World University Rankings. 

- Naše Sveučilište mnogo radi na povezivanju s gospodarstvom, primjerice, osmišljen je koncept nastavnih baza u sklopu kojih sklapamo sporazume o suradnji s tvrtkama, kako bi njihovi djelatnici bili mentori studentima i pružili im specifična, praktična znanja. Za sada imamo više od 200 potpisanih ugovora. Važno nam je projektno financiranje putem europskih fondova te će se upravo ovaj petak održati predstavljanje projekta strukturnih fondova „Razvoj poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“ – kazao je rektor Anđelinović. Objasnio je da se na Sveučilištu želi stvoriti poduzetničko okružje s posebnim naglaskom na akademsko poduzetništvo te je istaknuo da je upravo na Ekonomskom fakultetu otvoren „virtualni inkubator“ za studente. 

Izrazio je zadovoljstvo što se upravo na našem Sveučilištu održala ova radionica, kazavši kako je Sveučilište otvoreno za nove ideje, aktivnosti i sve tipove Erasmus programa.