Novosti

Poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij kineziologije

Kineziološki fakultet u Splitu ove je godine upisao četvrtu generaciju studenata na doktorskom studiju kineziologije, a ovih dana uspješno su privedena kraju predavanja prvog semestra. No ono što ovu generaciju studenata čini posebnom jest sastav studenata. Naime od ukupno 34 doktoranda koliko ih je ove godine upisalo doktorski studij na Kineziološkom fakultetu, čak četrnaest su stranci i to mahom Talijani, njih deset, a tu su još i studenti iz Bosne i Hercegovine, Švicarske te Alžira. 

Voditelj doktorskog studija izv. prof. dr. sc. Tonči Bavčević ističe kako je ova brojka rezultat sistematskog promišljanja strategije razvoja studija pri čemu je internacionalizacija bila jedan od prioritetnih ciljeva. Interdisciplinarni pristup kroz istraživački usmjeren studij okosnica su modernog visokoškolskog doktorskog obrazovanja, a upravo tome teži doktorski studij na Kineziološkom Fakultetu. Danas na studiju predaju i strani predavači kao što su dr. sc. Johnny Padulo koji je ujedno i znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za kineziologiju i sport (HIKS) te prof. dr. sc. Slobodan Jarć, redoviti profesor na Studiju zdravstvenih znanosti Sveučilišta u Delaware u SAD-u.

Doc. dr. sc. Mirjana Milić, predavačica na doktorskom studiju te ujedno predsjednica udruge Aluminija Sveučilišta u Splitu kao jednu od osnovnih odlika doktorskog studija navodi individualan pristup. Naime, pri upisu na studij svakome od studenata dodjeljuje se tutor koji prati studenta tijekom studija, pomaže mu u savladavanju ispita i znanstveno-istraživačkom radu.

Osim navedenog Kineziološki fakultet ustrojio je Studentsku službu za doktorski studij kao i službu za pomoć i koordinaciju sa stranim studentima. Na ovaj način svim doktorandima osigurana je stalna podrška u radu, a komunikacija sa studentima odvija se na dnevnoj razini.

Budući da je doktorski studij kineziologije znanstveno orijentiran, od studenata se očekuje znanstvena produkcija od početka studija, a to uključuje i objavu znanstvenih radova u relevantnim časopisima citiranim u WoS bazi te sudjelovanje na domaćim i međunarodnim konferencijama.

Kvalitetu studija potvrđuju studenti koji su kao svoj izbor naveli upravo Kineziološki fakultet i Sveučilište u Splitu. Ovo ima dodatnu težinu dodamo li činjenicu da neki od studenata već imaju doktorat znanosti, a u spektru visokorangiranih stranih institucija biraju upravo Split.