Novosti

Prof. Haran sa Sveučilišta Penn State održao predavanje na SoftCOM-u 2017

Na 25. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2017, koja se održava u hotelu Radisson Blu Split od 21. do 23. rujna, već prvog dana sudionici su mogli čuti niz zanimljivih predavanja.

Jedno od njih je održao dr. sc. Murali Haran, s Odjela za statistiku Sveučilišta Penn State (SAD), koji je govorio na temu „Computational methods for fitting statistical models to spatial dana“. Uglednog gosta je nazočnima predstavio prof. dr. sc. Sven Gotovac, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a pozdravni govor je održao i prof. dr. sc. Marko Rosić, prorektor Sveučilišta u Splitu, koji je uz dobrodošlicu profesoru, istaknuo i suradnju Sveučilišta u Splitu i Penn Statea.

Prof. Haran je u svom predavanju govorio o prostornim podacima koji se pojavljuju u mnogim temama, uključujući problematiku iz područja studija okoliša, rudarstva ili inženjerstva. Računalno uklapanje statističkih modela za takve podatke može biti izazov, stoga su u predavanju opisani algoritmi koji učinkovito odgovaraju nekim statističkim modelima. Ovo predavanje, odnosno rad prof. Harana temelji se na zajedničkom radu s Yawen Guanom (Institut za statistiku i primijenjene matematičkie znanosti, Sjeverna Karolina, USA) i Johnom Hughesom (Sveučilište Colorado, Denver, SAD).