Novosti

Svečano otvoren petnaesti Festival znanosti

Jubilarni petnaesti Festival znanosti svečano je otvoren u ponedjeljak 24. travnja u atriju Galerije umjetnina. Otvorenju su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović  s prorektorima, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala prof.dr.sc. Livija Puljak, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, povjerenica Vlade RH za Grad Split prof.dr.sc. Branka Ramljak te kao domaćin ravnatelj Galerije Branko Franceshi.
Festival traje do 29. travnja dokad će se na različitim lokacijama u gradu održati  više od stotinu različitih predavanja, radionica, prezentacija, izložbi i drugih aktivnosti, a angažirano je gotovo 350 sudionika.
Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca, jer kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati ih, potaknuti  na proučavanje okoline i svijeta, kao i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću. No u bogatom programu 15. Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu nalazi se više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.
Sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane su besplatne. 
Ovogodišnja tema Festivala je „ Vrijeme“, a u današnje vrijeme sve toplijih ljeta i sve hladnijih zima te sve učestalijih ekstremnih vremenskih nepogoda, na Festivalu znanosti u Splitu govorit ćemo o daleko ozbiljnijem problemu, globalnom zatopljenju, i stvarnim uzročnicima takvih promjena.  Bit će riječi i o tome što studenti fizike imaju za reći o vremenu te kako ljudi percipiraju vrijeme i postoji li razlika u percepciji vremena među životinjskim vrstama? 
Ponudit ćemo i odgovore na pitanja  - kako, odakle i zašto pušu bura, jugo i maestral? Kako nastaju i kakvi mogu biti oblaci? Utječe li kozmičko zračenje na naoblaku? 
Žele li vaša djeca doznati više o čudesnim događajima u filmu „Frozen“, primjerice  je li Elsa zaista mogla zamrznuti cijelu sobu za bal, što Anna misli kad kaže da je nebo "budno", kojim se fizikalnim procesom Arendel zapravo odmrznuo... nikako ih ne propustite dovesti na predavanje pod nazivom "Da se smrzneš!", koje će u četvrtak, 27. travnja, u vremenu od 12 do 13 te od 16 do 17 sati, u prostorima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, održati počasna gošća ovogodišnjeg Festivala znanosti u Splitu -  Dunja Mazzocco Drvar s RTL Televizije. Predavanje je namijenjeno djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola, uz obaveznu prethodnu najavu. Naime, "Frozen" je puno više od tek puke bajke. Ovaj nas film, između ostalog, uči o klimatskim promjenama, o predanosti i hrabrosti potrebnoj da ih zaustavimo i preokrenemo. Vjerovali ili ne, za svaku od vradžbina i čudesnih događaja u njemu postoji fizikalno objašnjenje. 
Festival  se organizira uz potporu Sveučilišta u Splitu, krovne alumini udruge, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Također, uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili brojni gradski muzeji, instituti, kazališta, osnovne i srednje škole kao i udruge nudeći raznovrstan program tijekom Festivala. U programu se nalaze brojne radionice, predavanja, prezentacije pokusa, tribine, znanstveni kafići i izložbe. Svatko u tom bogatom programu može naći nešto za sebe. Stoga, izađite u grad na Festival znanosti!