Predstavljene aktivnosti nadolazećeg Festivala znanosti u Splitu

U povodu nadolazećeg 16. Festivala znanosti u rektoratu Sveučilišta u Splitu održana je  konferencija za medije na kojoj su o ovogodišnjem Festivalu govorili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović te dr.sc. Mirko Marušić i Suzana Kačić Bartulović, prof, predstavnici splitskog organizacijskog odbora.

- Festival znanosti je manifestacija koja se istovremeno odvija ucijeloj Hrvatskoj, a ove godine i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U Splitu, tijekom šest dana trajanja Festivala posjetitelje očekuje 105 aktivnosti na ukupno 36 različitih mjesta događanja, a u projekt je uključeno preko 50 institucija – kazao je Marušić ističući kako će se ove godine po prvi put svečano otvaranje Festivala održati na Kampusu.

Razlog tome je, kako je kazao rektor Anđelinović, činjenica da većina naših sugrađana još uvijek ne zna dovoljno o mogućnostima i sadržajima koje nudi Sveučilište.

- Naše Sveučilište je preraslo u vodeće regionalno Sveučilište koje je izvrsno u svim područjima znanosti, stoga je ovakav način populariziranja znanstvenih aktivnosti i rada znanstvenika odličan. Također, bilo bi dobro da popularizacija bude kontinuirana tijekom cijele godine, odnosno da srednjoškolce dovodimo na naše sastavnice kako bi se upoznali s mogućnostima studiranja jer za to imamo prostornih kapaciteta – kazao je rektor Anđelinović ističući kako je važno mlade „zaraziti“ znanošću, obzirom da su mladi najpotentniji dio naše nacije, a to treba prepoznati i iskoristiti. Tko ima mladost, taj ima ideju, ima budućnost – poručio je Anđelinović.

- Ovogodišnja tema Festivala, koji će se održati od 16. do 21. travnja, je „Otkrića“. Sve aktivnosti su besplatne i namijenjene svima od djece vrtićke dobi do starijih sugrađana. U program su se uključile brojne gradske institucije, a bit će održane radionice, predavanja, prezentacije pokusa, izložbe, koncerti, igre, znanstveni kafići i astro party – istaknula je profesorica Kačić Bartulović zahvalivši brojnim volonterima uključenim u projekt, kao i Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te upravi i krovnoj Alumni udruzi (ASUS) Sveučilišta na podršci.

Festival znanosti je manifestacija koju organizira Sveučilište u Splitu i sveučilišna Alumni udruga ASUS, a cilj joj je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Program festivala nalazi se na sljedećoj poveznici: http://www.festivalznanosti.hr/2018/grad/split/2018-04-16