Na Kampusu svečano otvoren 16. Festival znanosti

16. Festival znanosti svečano je otvoren u ponedjeljak 16. travnja ispred zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Otvorenju su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, zamjenik župana Luka Brčić, Mario Negotić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, dekani i ostali članovi Senata, predstavnici Organizacijskog odbora Festivala, kao i brojni drugi gosti. 

Sinergija Sveučilišta i Organizacijskog odbora Festivala znanosti je na zavidnoj razini, ali naravno još uvijek možemo i bolje. Ove godine je napravljen važan iskorak, odnosno otvorenje Festivala, kao i većina aktivnosti  smješteni su na Kampusu, što je odlična prilika da djeca i učenici vide naše sastavnice i upoznaju se sa svime što nude – kazao je rektor Anđelinović poručivši mladima da se pitaju znanstveno, a da odgovore mogu pronaći upravo na fakultetima splitskog sveučilišta.

Pročelnik Negotić je pak, kao bivši student PMF-a i osvjedočeni štovatelj znanosti, izrazio zadovoljstvo što ima čast sudjelovati u otvorenju Festivala. Pozvao je djecu da čitaju, uče, pitaju se i svakako dođu studirati na Sveučilište u Splitu.

Zamjenik župana Luka Brčić u svom je pozdravnom govoru istaknuo uspješnu suradnju Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta, posebno istaknuvši nedavno otvorene centre izvrsnosti koje trenutno pohađa 320 učenika, a krajnji je cilj da se u njihove programe uključi njih tisuću.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Ovogodišnja tema Festivala, koji će se održati od 16. do 21. travnja, je „Otkrića“. U šest dana trajanja Festivala posjetitelje očekuje 105 aktivnosti. Sve aktivnosti su besplatne, no za neke se potrebno predbilježiti unaprijed. U program su se uključile brojne gradske institucije, a bit će održane radionice, predavanja, prezentacije pokusa, izložbe, koncerti, igre, znanstveni kafići i astro party.