Otvorena izložba pod nazivom "Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet"

Nj. E. Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj, otvorila je u ponedjeljak, 16. travnja, izložbu „Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet“, postavljenu u Sveučilišnoj knjižnici povodom 70. obljetnice osnutka Države Izrael i u suradnji Izraelskog veleposlanstva u RH, Sveučilišne knjižnice i Židovske općine Split.

- Riječ je o vrlo važnoj izložbi za našu zemlju, a posebno me veseli što se nalazi na mjestu na kojem se nalazi mnogo studenata. Veseli me trenutačna razina suradnje Hrvatske i Izraela koja će biti još bolja u godinama koje dolaze. Važno je da u odnos dviju država što više uključimo i znanost, razvoj tehnologije, te što više mladih znanstvenika. Nadam se da će studenti, kao i brojni Splićani, posjetiti izložbu preko koje želimo izraelsku znanost približiti vašem gradu i vašim mladim ljudima – ustvrdila je veleposlanica Kleitman.

Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je uloženo mnogo truda s obje strane da se Izrael i Hrvatska znanstveno povežu. Tako je nakon posjete izaslanstva Rektorskog zbora Izraelu, delegacija Sveučilišta u Splitu također boravila u toj zemlji i stvorila preduvjete za produbljivanje suradnje Sveučilišta u Splitu i vrhunskog izraelskog instituta Technion.  Istaknuo je kako hrvatska znanost može mnogo naučiti od izraelske, pogotovo u području transfera tehnologije i jačeg povezivanja znanosti i gospodarstva.

- Ovaj događaj smatram hvalevrijednim, studenti i šira javnost će se na ovaj način upoznati s najvažnijim izraelskim otkrićima i postignućima – zaključio je rektor Anđelinović.
Sve nazočne pozdravili su i župan Blaženko Boban, zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović,  ravnateljica Sveučilišne knjižnice Mirta Matošić i predsjednica splitske Židovske općine Ana Lebl.

Izložba, koja je postavljena  u sklopu Festivala znanosti, moći će se razgledati do 1. lipnja 2018.
Izrael je država s najvišom stopom akademski obrazovanih ljudi na svijetu u odnosu na broj stanovnika. S devet sveučilišta i 66 visokoškolskih obrazovnih instituta, ova država smatra se high-tech supersilom te privlači brojne multinacionalne kompanije koje tu osnivaju svoje centre za istraživanje i razvoj i ulažu u start-up tvrtke u raznim područjima. Dostignuća izraelske znanosti pokrivaju široki raspon područja i tema, s pionirskim inovacijama u poljoprivredi, medicini, robotici, kompjuterizaciji, arheologiji, istraživanju svemira, matematici i društvenim znanostima.