Tim "Flow Design" s FESB-a rektoru Anđelinoviću predstavio projekt bespilotne letjelice VECTOR VX-3

Projektni tim „Flow Design“ s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u petak, 11. svibnja, u Rektoratu  predstavio je prof. dr. sc. Šimunu Anđelinoviću, rektoru Sveučilišta u Splitu, i prorektoru prof. dr. sc. Marku Rosiću bespilotnu letjelicu s kojom će se u lipnju natjecati na prestižnom AUVSI SUAS natjecanju u Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
Počeci projekta sežu u 2016. godinu, a sve faze razvoja vlastite tehnologije i potrebnih procedura, koji su vodili do izrade letjelice VECTOR VX -3, predstavili su prof. dr. sc. Branko Klarin sa Zavoda za strojarstvo i brodogradnju, Karlo Bosiljevac, asistent i voditelj projekta, studenti Vičenco Kosor i Petra Krhač te suradnici Đani Vrsalović i Goran Gašparović. 

- Riječ je o bespilotnoj letjelici doleta do 100 kilometara, ukupne mase do pet kilograma, prosječne brzine 60 km/h (najviše do 100km/h) i dvosatnog trajanja leta, a bilo je potrebno i razviti pripadajući sustav za upravljanje letjelicom te onaj za prikupljanje podataka – pojasnio je Bosiljevac kazavši kako je zapravo riječ o prvom zrakoplovu proizvedenom isključivo u Splitu, odnosno Dalmaciji.

Prof. Klarin je ustvrdio kako na projektu rade studenti različitih generacija jer je cilj ostvariti kontinuitet i transfer znanja, tako da se odlaskom jedne generacije studenata ne prekine razvoj koncepta. 

Na natjecanje AUVSI SUAS koje će biti održano u lipnju, naš tim će odmjeriti snage s ponajboljim sveučilištima svijeta, u konkurenciji će biti projekti s Princetona, MIT-a, Harvarda , Penn Statea, Techniona… Ovo natjecanje je pokrenuto 2002. godine kako bi se potakao interes studenata za područje bespilotnih sustava, pratećih tehnologija te inženjerskih znanja i vještina, a studente se potiče da razrade kompletni sustav, dizajniraju ga, proizvedu, prezentiraju te pokažu performanse svog rješenja.

Rektor Anđelinović je iskazao svoje oduševljenje inovativnošću te im pružio podršku za sudjelovanje na skorom natjecanju, kao i daljnjem radu tima.