Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
15.9.2022.
1. hrvatska škola limfedema

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 17

Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, udruga koja je nastala pri Sveučilištu u Splitu kao podružnica Međunarodnog limfedem okvira (ILF), ujedno i jedini predstavnik međunarodne udruge u našoj regiji, i Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu organizira 1. hrvatsku školu limfedema koja će se održati u Splitu 16.-17. rujna 2022. godine, na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, Ruđera Boškovića 35 s početkom u 13h.

Udrugu i školu osnovana je nastavno na činjenicu da u Hrvatskoj trenutno ne postoji liječnička specijalnost koja se bavi ovim problemom. Edukacije zdravstvenog osoblja koje se bavi terapijom limfedema su neujednačene i nedostatne te ne postoje smjernice za terapiju limfedema što dovodi do kasnog prepoznavanja bolesti, kasnog početka liječenja, smanjenja kvalitete života te uključenosti u svakodnevne društvene i profesionalne aktivnosti osoba koje žive s limfedemom.

Održavanjem prve Hrvatske škole limfedema djelujemo na ostvarenje jednog od ciljeva Udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, a to je da u suradnji sa svim dionicima koje se u Hrvatskoj na bilo koji način bave ili sami boluju od ove bolesti poboljšamo kvalitetu zdravstvene skrbi, a samim tim i kvalitetu života oboljelih od ove kronične bolesti.

Grad Split dobio je čast biti domaćin 1. hrvatske škole limfedema s međunarodnim sudjelovanjem na kojem će sudjelovati brojni međunarodni stručnjaci koji se dugi niz godina uspješno bave problemom limfedema u Engleskoj, Škotskoj, Sloveniji te u Hrvatskoj.

Na Školi će sudjelovati kolege sa Sveučilišta u Glasgowu: Margaret Sneddon – predsjednica Britanskog limfološkog društva, Yolande Borthwick – predsjednica Casley Smith Lymphoedema Education UK, Rhian Noble-Jones – predsjednica znanstvenog odbora Britanskog limfološkog društva i jedna od osnivačica  Casley Smith metode. Kolegica Tamara Košević iz Princess Grace bolnice u Londonu – voditeljica terapije limfedema te osnivačica i voditeljica dobrotvorne organizacije LIHDA, kolegica Tanja Planinšek Ručigaj voditeljica Klinike za dermatovenerologiju iz Sveučilišnog centra u Ljubljani, subspecijalist limfolog, predsjednica Udruženja za kronične rane u Sloveniji, kolegica Mirna Žulec ravnateljica Poliklinike Marija iz Zagreba koja se bavi zbrinjavanjem kroničnih rana te kolegice i kolege iz KBC Split, Cohrane Centra te Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

Škola je namijenjena svim zdravstvenim djelatnicima kao i pacijentima i njihovim obiteljima.

Pokrovitelji škole su udruga LIHDA i Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitaciju medicinu.

Svečanom otvorenju škole prisustvovat će: pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu prof. Stipan Janković, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić, predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu doc. Frane Grubišić te rektor Sveučilišta u Splitu prof. Dragan Ljutić.

Veseli nas mogućnost da se kroz senzibilizaciju javnosti i promicanje svjesnosti o problemu limfedema i naš grad Split predstavi svim svojim kulturno-povijesnim i prirodnim osobitostima, a time i Republika Hrvatska, uz jačanje znanstveno–stručne suradnje u ovom dijelu Europe.

Autorica teksta: predsjednica udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, doc. dr. sc. Ana Poljičanin, dr. med.

 

Program 1. hrvatske škole limfedema nalazi se u prilogu teksta.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!