Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
24.1.2023.
Bogati program za Noć muzeja Sveučilišne galerije: otvaranje izložbe studenata UMAS-a i koncert orkestra

Ciljevi

  • Cilj 11

Sveučilišna galerija je za 18. Noć muzeja, koja će se održati u petak 27. siječnja, pripremila likovni i glazbeni doživljaj.

Program započinje u 18 sati otvaranjem izložbe Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2022. Izložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini. Na izložbi se prezentiraju radovi tri diplomantice iz klase red. prof. (T) Nine Ivančić: Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić; te troje diplomanata iz klase red. prof. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić: Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić. Teorijska mentorica svih diplomskih radova je izv. prof. dr.sc. Blaženka Perica.

Program se nastavlja koncertom filmske glazbe i originalnih skladbi za mandolinu splitskih autora u izvedbi Gradskog mandolinskog orkestra "Sanctus Domnio" iz Splita s početkom u 19 sati.

Na programu će biti djela I. Tijardovića, V. Sunka, T. Kalebića, N. Rote, E. Morriconea, J. Lennona, P. McCartneya i dr.

Dirigent: Vladimir Lukas /Koncert majstorica: Ivana Kenk Kalebić

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio je osnovan 1990. godine s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja, te se nalazi se pod vodstvom dirigenta Vladimira Lukasa. Orkestar je održao velik broj koncerata u domovini i inozemstvu, redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota, gdje odnosi prve nagrade. Bio je sudionik brojnih međunarodnih festivala i natjecanja, te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Pored ostalih nagrada i priznanja, Sanctus Domnio je dobitnik i Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu.

Na svom repertoaru orkestar ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble, te prerade skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. Prije svega je prepoznat kao vrstan interpret izvornih skladbi za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih autora, te je kao kvalitetan izvođač potakao više skladatelja da krenu sa skladanjem glazbe za ove instrumente, pa mu je više skladbi i posvećeno. Posebno se posvetio izvođenju suvremene mandolinske glazbe hrvatskih skladatelja, a na njima zasnivajući i programe svojih nastupa u inozemstvu, po čemu je poznat u europskim mandolinskom krugovima.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!